Vereniging Eigen Huis

Stichting Verliespolis bereikt megaschikking over woekerpolissen ASR Nederland

De Stichting Verliespolis heeft na langdurige onderhandelingen een akkoord bereikt met ASR Nederland over een oplossing voor klanten van Fortis ASR, De Amersfoortse, Falcon, Interlloyd Leven en VSB Leven met een woekerpolis.

Ook de polissen van AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend vallen onder de compensatieregeling. Deze kost de verzekeraar 780 miljoen euro, inclusief een fonds van 85 miljoen euro voor mensen in een schrijnende situatie. De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. Beide organisaties zijn medeondertekenaar van het akkoord.

De Stichting Verliespolis zal het bereikte onderhandelingsresultaat op korte termijn met een positief advies via een peiling voorleggen aan zijn deelnemers. Ook in deze regeling is bedongen dat aangeslotenen bij de Stichting die meedoen aan de peiling een extra vergoeding ontvangen van ⬠50,-.

Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: âDriemaal is scheepsrecht. En met recht kan gesproken worden over een megaschikking. De oplossingen die zijn bereikt met Delta Lloyd en Nationale Nederlanden hebben inmiddels groot draagvlak. Nu ook een van de allergrootste verzekeraars over de brug is, kunnen we spreken over een onomkeerbaar proces. Het is fantastisch dat we zo veel polishouders in deze moeilijke economische tijden nog voor de kerst duidelijkheid en zekerheid hebben kunnen geven.â

De portefeuille van ASR Nederland bevat een aantal relatief oude beleggingsproducten met een hoge kostenstructuur. Het gaat dan vooral om beleggingsverzekeringen die gekoppeld zijn aan een hypotheek, met een hoge premie-inleg en een zeer lange looptijd. Om ook die polishouders tegemoet te komen is een nieuwe kostencategorie overeengekomen van 2,25% per jaar.

De Consumentenbond steunt het vandaag bereikte akkoord. Voor de inhoud van het akkoord verwijzen wij naar het persbericht van ASR Nederland.

Met ruim 115.000 aangeslotenen is de Stichting Verliespolis de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.

Meer informatie
Lees hier de nieuwsbrief van Stichting Verliespolis (PDF)
Lees hier het persbericht van Fortis ASR (PDF)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 17 december 2008

---