Rijksmuseum van Oudheden

VOORAANKONDIGING 7 november 2008

Beyond the Horizon : Bierenbroodspot in Rijksmuseum van Oudheden

Kunstenaar maakt mythische reis langs museumcollectie

Vanaf 17 december presenteert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden nieuw werk van Gerti Bierenbroodspot in de expositie Beyond the Horizon . De tentoonstelling is een totaalbeleving van metershoge beschilderde doeken, sculpturen en gedichten, gecombineerd met enkele objecten uit de museumcollectie. Geïnspireerd door de eeuwenoude voorwerpen van het museum laat Bierenbroodspot haar werk en de oudheid met elkaar versmelten tot haar Bierenbroodspot-archeowereld , een wederopstanding van de oudheid, onbegrensd in ruimte en tijd .

Archeologie uit de Mediterrane wereld is sinds jaar en dag Bierenbroodspots ultieme inspiratiebron. De rijkdom van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vormde het uitgangpunt voor haar expositie Beyond the Horizon . Om voor de tentoonstelling te schetsen en te ontwerpen, werkte Bierenbroodspot wekenlang in het museum en in de depots.

In de van haar herkenbare expressieve en krachtige stijl verwerkt Bierenbroodspot de tijdloze schoonheid van de oudheid in haar nieuwe werken. In Beyond the Horizon creëert ze een opmerkelijke mix van hedendaagse kunst en archeologie, in blauw- en groentinten en overgoten met bladgoud. Bierenbroodspot herschept onder andere een Egyptisch graf, godenbeelden, mummiemaskers en Griekse- en Romeinse helmen. Ze verwerkt de mythische jachtscene op een recent verworven Griekse wijnkan tot een moderne strip. Door het gebruik van enkele bestaande werken, waaronder bruiklenen van de ING Kunstcollectie en particuliere verzamelingen, krijgt de tentoonstelling bovendien een retrospectief karakter.

Bierenbroodspot draagt Beyond the Horizon op aan oud-museumconservator Frédéric Bastet (1926-2008), archeoloog, essayist en winnaar van de P.C. Hooft Prijs 2005. Achtentwintig jaar geleden haalde Bastet haar als eerste hedendaagse kunstenaar naar het Rijksmuseum van Oudheden om er te exposeren.

Beyond the Horizon is te zien van 17 december 2008 tot en met 22 februari 2009. Langs Bierenbroodspots favoriete objecten in de vaste opstelling van het museum komt een routeboekje.

Met de opening van Beyond the Horizon presenteert het Rijksmuseum van Oudheden gelijktijdig drie tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Luchtopnamen van Iraanse archeologische monumenten en cultuurlandschappen van de internationale topfotograaf Georg Gerster staan centraal in de tentoonstelling Iran in vogelvlucht (t/m 8 maart). Kunstenaar Peter Peereboom brengt met zijn foto-installatie Athena en de Muze een ode aan zijn eigen Muze, zijn overleden vrouw die voor de foto s model stond (19 december 2008 t/m 15 februari 2009).