Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Bij kleine bouwaanvragen geen statische berekeningen meer nodig vanaf 17 december

Afbeelding bij afbeelding

Burgemeester en wethouders van Berkelland hebben de beleidsregel `Indiening en toetsing statische berekeningen' vastgesteld. In deze regel staat dat bij de aanvraag voor bouwvergunning voor bepaalde categorieën bouwwerken geen statische berekening meer nodig is. Een statische berekening is een sterkteberekening van het bouwwerk. Het gaat vooral om kleine bouwwerken en bouwwerken die bestaan uit prefab elementen met een keurmerk/certificaat. Deze beleidsregel bespaart (onnodige) kosten voor de aanvrager van een bouwvergunning. Maar het helpt ook om een snellere doorlooptijd van vooral `lichte' bouwvergunning te kunnen bewerkstelligen. Deze beleidsregel geldt vanaf 17 december 2008. Tegen deze regel kan geen bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

Er is geen statische berekening meer nodig in de volgende gevallen:


1. licht bouwvergunningsplichtige bouwwerken. Maar dan moeten wel de afmetingen van de constructieonderdelen op tekening staan en reëel zijn.

Specifiek gaat het om:

a) dakkapellen met platte daken;

b) aan- en uitbouwen van een woning met een diepte van minder dan 2,5 meter en met een hoogte van maximaal vijf meter;

c) standaard tuinhuisjes, bergingen en prefab-units tot een oppervlakte van maximaal 30 m² en met een hoogte van maximaal vijf meter.


2. reguliere bouwvergunningsplichtige bouwwerken die qua aard en omvang hetzelfde zijn als onder de punten 1 a, b en c staan.


3. zowel reguliere - als lichte bouwvergunningsplichtige bouwwerken die bestaan uit prefab- elementen met een keurmerk/certificaat. De gekwalificeerde fabrikant moet dan wel goede gegevens inleveren waar de afmetingen van de constructie van het uitgeteste product in staan.


4. bij tijdelijke reguliere bouwvergunningen voor hergebruikte units die maximaal 50 m2 groot zijn. Bijvoorbeeld bij units die gebruikt worden tijdens verbouwing van een woning. Voorwaarde is wel dat er goede foto 's moeten zijn, waaruit de algemene sterkte is af te leiden..

De volledige tekst van de beleidsregel ligt gedurende de openingstijden ter inzage in de Gemeentewinkel aan de Marktstraat 1 in Borculo. De tekst is ook te downloaden van de website www.gemeenteberkelland.nl

Deze beleidsregel geldt vanaf 17 december 2008. Tegen deze beleidsregel kan geen bezwaar worden gemaakt en ook geen beroep worden ingesteld. Dat komt doordat deze beleidsregel een uitwerking is van een aantal praktische administratieve oplossingen binnen het beleid van bouwvergunningen. Voor mensen die belanghebbende zijn is er namelijk altijd de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen tegen de bouwaanvragen of daartegen bezwaar te maken.

Hebt u vragen over deze beleidsregel, neemt u dan contact op met de heer A.M. Hagemeijer van het cluster Bouwen, telefoon 0545-250 395.

Trefwoorden Beleid, bouwaanvragen
Mutatiedatum 15/12/2008