Eén op de tien werknemers voelt zich niet loyaal aan de huidige werkgever, blijkt uit onderzoek van CareerBuilder.nl

17/12/2008 07:04

PR Newswire

AMSTERDAM, Nederland, December 17 /PRNewswire/ --
Werknemers voelen zich wellicht loyaler aan hun eigen
carrièredoelstellingen dan aan hun werkgever, aangezien één op de tien werknemers (11 procent) zich niet loyaal voelt aan de huidige werkgever en 17 procent aangeeft dat zij de huidige functie binnen een jaar of minder verruilen voor een andere. Dit blijkt uit het laatste onderzoek van CareerBuilder.nl onder werknemers en werkgevers in Nederland.

"Als werknemers zich niet loyaal voelen aan de werkgever, zijn zij waarschijnlijk minder productief en proactief in hun rol en kijken ze uiteindelijk uit naar een nieuwe functie elders", aldus Wouter Goede, directeur van CareerBuilder.nl. "Terwijl werkgevers de problemen van een gekrompen economie moeten doorstaan, moeten ze in hun budget al rekening houden met aanvullende wervingskosten om voldoende gekwalificeerd talent binnen te houden."

Het prijskaartje van frequente wisselingen kan tamelijk hoog uitvallen. Volgens het onderzoek betaalt 25 procent van de werkgevers gemiddeld 1.000 euro of meer voor het in dienst nemen van een werknemer; 10 procent schat deze kosten op 2.000 euro of meer.

Ook als werkgevers de kosten van het aannemen van nieuwe werknemers al hebben ingecalculeerd, kan het tamelijk lang duren om die kosten eruit te halen. Veertig procent van de werkgevers schatte dat het hen meer dan zes maanden kostte om de kosten van werving en training van een werknemer die zij in huis haalden, terug te verdienen; 11 procent gaf aan dat dit hen meer dan een jaar kostte.

Werknemers geven talrijke redenen aan waarom zij zich niet loyaal aan hun huidige werkgever voelen:


-- Werkcultuur bevalt niet - 43 procent

-- Mijn inspanningen worden niet gezien of gewaardeerd - 42 procent
-- Heb niet het gevoel dat mijn werkgever mij waardeert - 41 procent
-- Niet voldoende carrièreperspectieven - 37 procent
-- Te lage beloning - 30 procent

-- Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet goed genoeg - 26 procent
-- Vind mijn baas niet aardig - 26 procent

-- Het werk is niet uitdagend genoeg - 23 procent

-- Werkgever biedt niet genoeg permanente training of opleiding - 20 procent

Onderzoeksmethode
Dit onderzoek is tussen 5 juni en 23 juni 2008 in opdracht van CareerBuilder.nl online in Nederland uitgevoerd door Harris Interactive onder 229 personeel managers; 431 Nederlandse werknemers (fulltime in dienst, niet als eigen baas) in de leeftijdscategorie 18 en ouder (voor sommige vragen zijn de percentages gebaseerd op een subset van Nederlandse werkgevers of werknemers, afhankelijk van hun antwoorden op bepaalde vragen). Met deze steekproef onder 229 en 431 ondervraagden kan met 95% waarschijnlijkheid worden gezegd dat op de totale resultaten een steekproefafwijking van +/- 4,72 procentpunt van toepassing is. De steekproefafwijking voor gegevens van substeekproeven ligt hoger en is onderhevig aan variaties.

CareerBuilder.nl
CareerBuilder.nl, voorheen JobbingMall.nl is opgericht in 1997 en was daarmee een van de eerste vacaturesites in Nederland. De afgelopen 11 jaar is het een van de meest bezochte/gebruikte sites in Nederland. Begin 2007 werd JobbingMall overgenomen door CareerBuilder.com, de grootste online vacaturesite in de US. CareerBuilder is eigendom van Gannett Co., Inc. (NYSE: GCI), Tribune Company, The McClatchy Company (NYSE: MNI) and Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT). Vele grote Nederlandse werkgevers maken gebruik van Careerbuilder's zoektechnologie, het netwerk om vacatures te plaatsen, cv database en bedrijfs branding mogelijkheden. Banenzoekers zoeken hier naar carriere mogelijkheden, plaatsen hun cv's en schrijven zich in voor email job alerts en carrière advies informatie.

Contactpersoon voor de media:
Wouter Goede
Managing Director
+31-207084974
Wouter.Goede@careerbuilder.nl

Wouter Goede, Managing Director of CareerBuilder.nl, +31207084974, Wouter.Goede@careerbuilder.nl






-