Fortis Bank

Persbericht
Brussel / Utrecht, 17 december 2008

Update financiële positie na arrest Hof van Beroep van Brussel

Op 14 november 2008 heeft Fortis een tussentijdse managementverklaring gepubliceerd over de pro- forma financiële positie van Fortis ultimo september na de afronding van alle transacties die begin oktober zijn aangekondigd. Op 12 december heeft het Hof van Beroep van Brussel de beslissingen van de Raad van Bestuur van 3, 5 en 6 oktober opgeschort en daarmee ook de uitvoering van een aantal van deze transacties . Dit maakt een nieuwe update over de financiële positie van Fortis noodzakelijk. Deze update is geheel afhankelijk van een succesvol beroep tegen het arrest.

Ingevolge het arrest zijn drie belangrijke veranderingen van invloed op de pro-forma financiële positie van Fortis in vergelijking met de situatie per 14 november:


· De uitvoering van de voorgenomen verkoop van Fortis Insurance Belgium aan BNP Paribas is België opgeschort en om die reden wordt Fortis Insurance Belgium vooralsnog opnieuw volledig in de consolidatie van Fortis opgenomen.
· De op te richten entiteit voor de gestructureerde kredietportefeuille, waarin Fortis een belang zou 3584 BA Utrecht krijgen van 66%, wordt niet door Fortis holding verantwoord. Deze entiteit maakt deel uit van de Nederland overeenkomst met BNP Paribas en de Belgische staat en zal daarom niet tot de activa behoren zolang deze overeenkomst is opgeschort.
· De transacties met betrekking tot de CASHES worden niet verwerkt zolang de overeenkomst met BNP Paribas en de Belgische staat is opgeschort (zie voor een nadere toelichting pagina 8, Algemeen).

De scope van de activiteiten van Fortis na de uitspraak van het Hof van Beroep omvat derhalve Fortis Insurance Belgium, Fortis Insurance International en Algemeen (General account). De pro-forma, niet door de accountants gecontroleerde financiële positie ultimo september is hierdoor ten opzichte van de op 14 november gepubliceerde cijfers als volgt veranderd:


· Het effect op de pro-forma netto kaspositie is EUR 0,5 miljard positief. Op 14 november werd gesproken van een kaspositie van EUR 3,5 miljard. Rekening houdend met de overwogen waarborg in contanten voor de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht, kwam de netto kaspositie uit op EUR 1,6 miljard. Inclusief het effect van het arrest bedroeg die ultimo september pro-forma EUR 2,1 miljard.


· Het pro-forma netto eigen vermogen daalt van EUR 7,7 miljard naar EUR 6,7 miljard omdat de meerwaarde uit de verkoop van Fortis Insurance Belgium (van EUR 3,6 miljard) nu ook wordt opgeschort. Dit wordt ten dele gecompenseerd door de niet-opname van het negatieve effect van de transacties in verband met de CASHES (EUR 2,6 miljard).


· De pro-forma nettowinst toewijsbaar aan de aandeelhouders over het derde kwartaal bedroeg EUR 152 miljoen in deze nieuwe scope vergeleken met een pro-forma nettoverlies van EUR 135 miljoen in de scope van 14 november. Het verschil is te verklaren uit de ontwikkeling van de reële waarde van de posities in verband met de CASHES met een omvang van EUR 558 miljoen alsmede het nettoresultaat van Fortis Insurance Belgium.

Dit nettoresultaat van Fortis Insurance Belgium kwam over het derde kwartaal van 2008 uit op een verlies van EUR 281 miljoen na fiscale afschrijvingen en beleggingsverliezen van EUR 339 miljoen na belastingen, als gevolg van de verslechtering op de kapitaalmarkten.

In de rest van dit persbericht vindt u een overzicht van de transacties die al zijn uitgevoerd alsook de transacties die nu zijn opgeschort en die vooralsnog tot een nieuwe scope voor Fortis hebben geleid. Het bericht bevat verder een niet door de accountants gecontroleerde update van de tussentijdse managementverklaring zoals die op 14 november is gepubliceerd.


---

Overzicht van transacties na het arrest van het Hof van Beroep

De uitspraak van het Hof is niet van invloed op de transacties die al waren afgerond. Deze transacties zijn de volgende:


· Op 29 september heeft de Belgische regering EUR 4,7 miljard in Fortis Bank SA/NV geïnvesteerd in ruil voor een belang van 49,9% in het gewone aandelenkapitaal van deze entiteit.
· Op 3 oktober werden Fortis Bank Nederland (Holding) N.V., Fortis Verzekeringen Nederland N.V. en Fortis Corporate Insurance N.V. (FCI) aan de Nederlandse staat verkocht voor een totaalbedrag van EUR 16,8 miljard, waarvan EUR 4 miljard werd toegerekend aan de verzekeringsactiviteiten en derhalve rechtstreeks aan Fortis ten goede kwam. Het resterende bedrag kwam ten goede van Bank.

· Op 6 oktober maakte Fortis de verkoop bekend van de resterende 50% plus 1 aandeel in Fortis Bank SA/NV aan de Belgische staat voor een bedrag van EUR 4,7 miljard. Deze verkoop werd afgerond op 10 oktober.

De volgende transacties zijn opgeschort als gevolg van het arrest van het Hof van Beroep:


· De overdracht van activa naar een entiteit voor de gestructureerde kredietportefeuille, waarin Fortis een belang zou hebben van 66%, de Belgische staat 24% en BNP Paribas 10%. In deze entiteit zou een gestructureerde kredietportefeuille worden ondergebracht die van Fortis Bank SA/NV wordt overgenomen. De op basis van de overeenkomst met BNP Paribas en de Belgische staat afgesproken boekwaarde van deze portefeuille bedraagt EUR 10,4 miljard tegen de valutakoersen van 31 augustus 2008. Dit bedrag kan derhalve wijzigen als gevolg van wisselkoersschommelingen tussen 31 augustus en de datum van de afronding.
· De verkoop van 100% van Fortis Insurance Belgium aan BNP Paribas, die naar verwachting EUR
5,7 miljard zal opleveren, onder voorbehoud van bepaalde ontbindende voorwaarden en een mogelijke aanpassing bij afronding van de transactie (minus EUR 0,2 miljard).

De transacties in verband met de CASHES zijn eveneens opgeschort.

Als gevolg van de afgeronde transacties en de opschorting van de voorgenomen transacties bestaat Fortis op dit moment uit:


· Insurance Belgium, een toonaangevende aanbieder van verzekeringsproducten (Leven en Niet-leven) in België. De producten worden behalve via het netwerk van Fortis Bank ook t gedistribueerd via onafhankelijke tussenpersonen.
· Insurance International (FII), met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-Leven), Duitsland, Turkije, Rusland en Oekraïne, alsmede joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. De grootste winstbijdragen zijn afkomstig van Fortis VK, Millenniumbcp Fortis (Portugal) en Fortis Hongkong.

· Algemeen, dat hoofdzakelijk bestaat uit diverse financiële activa en verplichtingen van de verschillende financieringsentiteiten.
---

Effect van het arrest van het Hof van Beroep op de netto kaspositie van Fortis

Het effect van de opschorting op de pro-forma netto kaspositie van Fortis is een lichte verbetering van EUR 0,5 miljard in vergelijking met de gepubliceerde positie op 14 november. Per die datum rapporteerde Fortis een pro-forma kaspositie van Fortis Algemeen van EUR 3,5 miljard. Rekening houdend met de overwogen waarborg in contanten van EUR 1,9 miljard voor de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht, kwam de netto kaspositie uit op EUR 1,6 miljard.

De niet-opname van de opbrengst van EUR 5,7 miljard uit de verkoop van Fortis Insurance Belgium wordt meer dan gecompenseerd door de opschorting van de betaling van EUR 2,35 miljard in verband met de CASHES en de overwogen investering in de entiteit voor de gestructureerde kredietportefeuille. Deze investering zou naar verwachting bestaan uit een vermogensinvestering van EUR 2,0 miljard en een verder investering van EUR 1,9 miljard in de vorm van een waarborg in contanten, onder voorbehoud van eventuele aanpassingen voor valutakoerswijzigingen sinds ultimo augustus en de uiteindelijke selectie van de portefeuille.

De pro-forma netto kaspositie van Algemeen bedroeg EUR 2,1 miljard aan het eind van het derde kwartaal.

Effect van het arrest van het Hof van Beroep op de reconciliatie van het netto eigen vermogen van Fortis Groep

Het pro-forma eigen vermogen van Fortis Groep bedroeg EUR 6,7 miljard per 30 september 2008, in plaats van de EUR 7,7 miljard die op 14 november werd gepubliceerd. Dit bedrag kan als volgt worden uitgesplitst (onder voorbehoud van afrondingsverschillen):

Analyse pro forma eigen vermogen 30 september 2008 Gepubliceerd 17 dec 08 Gepubliceerd 14 nov 08 Geldmiddelen en kasequivalenten 14,1 15,5 Vorderingen op banken 1,5 1,5 Schulden aan banken ( 4,5 ) ( 4,5 ) Schuldbewijzen ( 9,1 ) ( 9,1 ) Netto kaspositie 2,1 3,5 Vorderingen op klanten * 8,6 8,6 Achtergestelde schulden ( 2,6 ) ( 2,6 ) Overige financieringen ( 4,8 ) ( 4,8 ) Achtergestelde schulden aan Fortis Bank en FIB 1,2 1,2 Overlopende rente en overige, met name eigen aandelen 1,0 0,7 Eigen vermogen General Account 4,3 5,5 Eigen vermogen SCP entiteit - 2,0 Eigen vermogen FIB 2,1 - Eigen vermogen FII 1,3 1,3 Eliminatie eigen aandelen ( 1,0 ) ( 1,0 ) Pro forma eigen vermogen toewijsbaar aan aandeelhouders 6,7 7,7
* Van de vorderingen op klanten ad EUR 8,6 miljard wordt EUR 7,2 miljard gefinancierd op back-to-back basis door middel van achtergestelde schulden (EUR 2,6 miljard, onder meer NITSH I, NITSH II en Hybrone) en overige financieringen (EUR 4,8 miljard, lening van Fortis Bank).

De afname van het pro-forma eigen vermogen met EUR 1,0 miljard valt te verklaren door de opschorting van de meerwaarde van EUR 3,6 miljard op de verkoop van Fortis Insurance Belgium. Dit wordt ten dele gecompenseerd door de niet-opname van het negatieve effect van de transacties in verband met de CASHES.

---

Het effect van de transacties in verband met de CASHES ten bedrage van EUR 2,6 miljard bestaat uit de niet-betaling door Fortis van EUR 2,35 miljard aan Fortis Bank SA/NV en de wederopneming van de zogenoemde Relative Performance Note (zie voor meer informatie Algemeen op pagina 8) van EUR 0,2 miljard, de waarde van de Note ultimo september (opgenomen onder `Overlopende rente en overige, met name eigen aandelen').

Een pro-forma balans is opgenomen in de bijlage bij dit persbericht.


---

FORTIS INSURANCE BELGIUM

Het nettoresultaat over de eerste negen maanden van 2008 kwam neer op een totaal verlies van EUR 33 miljoen, in vergelijking met een winst van EUR 403 miljoen in dezelfde periode van 2007. De voortgaande verslechtering van de krediet- en aandelenmarkten heeft geleid tot aanzienlijke waardeverminderingen en verliezen, met een effect op het resultaat van EUR 359 miljoen na belastingen, met name bij Leven. Bij Niet-leven werd het resultaat nadelig beïnvloed door een update van de referentietabellen voor lichamelijk letsel, wat tot een verlies leidde van EUR 22 miljoen in het derde kwartaal.

De totale bruto instroom bereikte de eerste negen maanden een niveau van EUR 4,9 miljard, een afname met 15% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2007. Bij Leven daalde de instroom met 20% naar EUR 3,8 miljard. De brutoverzekeringspremies bij Niet-leven stegen daarentegen met 8% ten opzichte van vorig jaar en bereikten een niveau van EUR 1,1 miljard.

Het nettoverlies bedroeg het derde kwartaal EUR 281 miljoen, ten opzichte van een winst van EUR 130 miljoen in het tweede kwartaal. De resultaatontwikkeling had sterk te lijden van de onrust op de internationale markten, wat, naast de al eerder genoemde negatieve aanpassing van de referentietabellen bij Niet-leven met een omvang van EUR 22 miljoen, aanleiding was voor aanzienlijke waardeverminderingen en verliezen op beleggingen van EUR 339 miljoen na belastingen.

Ook in het vierde kwartaal staat de instroom bij Leven onder druk door de nadelige marktontwikkelingen en de nieuwsberichten rond Fortis. Bij Niet-leven blijft de instroom daarentegen sterk. De aandelenpositie is verder verlaagd om het effect van de aanhoudende turbulentie op de financiële markten te beperken. Toch zal het nettoresultaat over 2008 naar verwachting worden beïnvloed door verdere bijzondere waardeverminderingen en vermogensverliezen, zij het in mindere mate dan in het derde kwartaal.

Leven

Bij Leven Individueel daalde de instroom de eerste negen maanden van 2008 met 25%. Bij beleggingsgerelateerde producten werd de instroom nadelig beïnvloed door de negatieve marktstemming. Spaarproducten hadden te lijden onder de hevige concurrentie van de hoge rente op bankdeposito's en de onzekerheid over Fortis. De groei van collectief leven met 7% op jaarbasis vormt enige compensatie voor de daling in Individueel Leven.

Het nettoverlies Leven over de eerste negen maanden van 2008 bedroeg EUR 79 miljoen in vergelijking met een winst van EUR 340 miljoen over dezelfde periode vorig jaar: het resultaat had zwaar te lijden onder voortgaande crisis op de krediet- en aandelenmarkten (effect na belastingen van EUR 363 miljoen). De retailactiviteiten waren ernstig getroffen door de kredietcrisis en de waardecorrecties op gesepareerde portefeuilles. Collectief Leven had hier minder last van en groeide dankzij de bestaande portefeuille solide.

Over het derde kwartaal werd een nettoverlies geboekt van EUR 271 miljoen, vergeleken met een winst van EUR 101 miljoen in het voorgaande kwartaal. Dit als gevolg waardeafschrijvingen en verliezen op beleggingen (EUR 330 miljoen na belastingen).

Niet-leven

De instroom bij Niet-leven groeide de eerste negen maanden met 8% en bereikte een niveau van EUR 1,1 miljard. De stijging kwam op het conto van alle businesslines, en dan met name in het midden- en kleinbedrijf, dat het 3% beter deed dan de algehele markt voor Niet-leven.
---

De nettowinst bedroeg de eerste negen maanden EUR 46 miljoen, tegen EUR 63 miljoen in de vergelijkbare periode van 2007. Het resultaat werd nadelig beïnvloed door de aanpassing van referentietabellen voor lichamelijk letsel (een negatief effect van EUR 22 miljoen). De combined ratio exclusief de eenmalige aanpassing van de referentietabellen en bedrijfsongevallenverzekeringen bleef hierdoor krap onder de 100%.

Per saldo kwam het nettoresultaat het derde kwartaal uit op EUR 10 miljoen negatief, in vergelijking met een winst van EUR 29 miljoen in het tweede kwartaal, door de al eerder genoemde aanpassing van de referentietabellen en de aanvullende bijzondere waardeverminderingen (EUR 9 miljoen na belastingen).


---

FORTIS INSURANCE INTERNATIONAL

Het pro-forma resultaat van Fortis Insurance International is ongewijzigd ten opzichte van de publicatie van 14 november 2008.

De scope van Fortis Insurance International is exclusief Fortis Corporate Insurance dat door de Nederlandse staat is gekocht, en 50% van de winst uit het Luxemburgse Levenbedrijf dat eigendom is van Fortis Bank. In de vergelijking met de resultaten over 2007 zijn de cijfers voor de Spaanse joint venture Caifor, die in het vierde kwartaal van 2007 werd verkocht, buiten beschouwing gelaten.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden in de eerste negen maanden van 2008 bleven de onderliggende resultaten in hun totaliteit goed op peil. De verkopen vertoonden een aanzienlijke groei. Dit weerspiegelde de geslaagde implementatie van het multi-channel distributieconcept (Turkije, Verenigd Koninkrijk, Thailand en China), productinnovatie (VK Leven, Portugal) en verdere geografische diversificatie (India).

De pro-forma nettowinst over de eerste negen maanden van 2008 is gestegen van EUR 20 miljoen in dezelfde periode van 2007 naar EUR 40 miljoen. Het resultaat werd in 2008 met name beïnvloed door verliezen en afboekingen op beleggingen tot een bedrag van EUR 55 miljoen na belastingen en minderheidsbelangen (de verliezen deden zich met name voor in het Levenbedrijf) als gevolg van de ongunstige marktomstandigheden en negatieve wisselkoersveranderingen. De resultaten in 2007 werden beïnvloed door aan het weer gerelateerde schadeclaims in Niet-Leven, die gedeeltelijk gecompenseerd konden worden door gerealiseerde vermogenswinsten.

In het derde kwartaal werd een pro-forma nettoverlies na minderheidsbelangen van EUR 30 miljoen geleden als gevolg van het voornoemde negatieve effect van EUR 45 miljoen na belastingen en minderheidsbelangen op de beleggingsportefeuille van het Levenbedrijf. Onder de huidige marktomstandigheden worden voor het vierde kwartaal van dit jaar verdere afboekingen en vermogensverliezen voorzien.

Leven

De geconsolideerde bruto productie van het Levenbedrijf was in de eerste negen maanden hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, vooral dankzij goede resultaten in Portugal en Hongkong. Door vermogensverliezen en bijzondere waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille behaalde het Levenbedrijf een pro-forma nettoverlies na minderheidsbelangen van EUR 18 miljoen over de eerste negen maanden. Op grond van de huidige marktomstandigheden worden voor het vierde kwartaal verdere verliezen op de beleggingsportefeuille voorzien.

De geconsolideerde bruto productie van het Levenbedrijf daalde in het derde kwartaal in vergelijking met het tweede kwartaal. Dit hield verband met de ongunstige marktomstandigheden en de onzekerheid rondom Fortis. De omzetdaling hield in het vierde kwartaal aan. Het derde kwartaal werd afgesloten met een pro-forma verlies na minderheidsbelangen van EUR 40 miljoen als gevolg van vermogensverliezen en bijzondere waardeverminderingen van beleggingen.

Niet-leven

De geconsolideerde bruto geboekte premies bij constante wisselkoersen in Niet-Leven waren in de eerste negen maanden hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De pro-forma nettowinst na minderheidsbelangen steeg naar EUR 58 miljoen, omdat het resultaat in 2007 (nettoverlies van EUR 33 miljoen) negatief werd beïnvloed door natuurrampen (de storm Kyrill en overstromingen in het Verenigd Koninkrijk). De combined ratio verbeterde tot ruim onder 100%.

De bruto geboekte premies bij constante wisselkoersen waren hoger op kwartaalbasis. De omzetcijfers in de eerste weken van het vierde kwartaal wijzen erop dat de premie-inkomsten in het vierde kwartaal stabiel zijn gebleven. De pro-forma nettowinst na minderheidsbelangen over het derde kwartaal bedroeg EUR 10 miljoen.

---

ALGEMEEN

Het pro-forma resultaat van Fortis Algemeen is gewijzigd ten opzichte van de publicatie van 14 november 2008 in verband met de niet-opname van transacties gerelateerd aan de CASHES.

Algemeen (General) bestaat uit de houdstermaatschappijen en diverse financieringsentiteiten die schuldinstrumenten hebben uitgegeven om de inmiddels verkochte bank- en verzekeringsactiviteiten te financieren. Algemeen creëerde een negatief eigen vermogen ("leverage") op groepsniveau door de werkmaatschappijen te voorzien van kapitaal dat (gedeeltelijk) werd gefinancierd met schuldbewijzen uitgegeven door Algemeen (hoofdzakelijk via Fortis Finance N.V.).

Als gevolg van de recente transacties verandert het profiel van Algemeen. Algemeen zal niet langer leverage creëren op groepsniveau, maar zal het eigen vermogen beheren en op back-to-back basis financiering verschaffen aan de werkmaatschappijen. Het negatieve netto eigen vermogen van Algemeen (eigen vermogen minus investeringen door Algemeen in werkmaatschappijen) bedroeg ultimo juni 2008 EUR 4,8 miljard. Na afronding van de transacties die niet onder het arrest van het Hof van Beroep vallen, vertoont het eigen vermogen van Algemeen naar verwachting een positief saldo (EUR 4,3 miljard).

De pro-forma nettowinst voor het derde kwartaal bedroeg EUR 458 miljoen. In dit resultaat zijn begrepen een herwaarderingswinst van EUR 558 miljoen op een Relative Performance Note in verband met de CASHES, deels tenietgedaan door een verlies van EUR 18 miljoen op de Mandatory Exchangeable Bond portefeuille, de normale financieringskosten van het negatieve eigen vermogen en de hoofdkantoorkosten.

De CASHES is een door Fortis Bank SA/NV uitgegeven verplicht converteerbare obligatielening die aflosbaar is in aandelen Fortis, en waarin de twee houdstermaatschappijen optreden als mede- schuldenaars. Ter afdekking van de verplichting om aandelen Fortis te leveren op het moment dat de CASHES aflosbaar worden, heeft Fortis Bank SA/NV ten tijde van de uitgifte het vereiste aantal aandelen Fortis verworven. Teneinde het effect van de wijzigingen in de reële waarde van het aandeel Fortis op het eigen vermogen en/of de resultatenrekening te minimaliseren, heeft Fortis Bank SA/NV besloten zowel de CASHES als de aandelen Fortis tegen de reële waarde in de resultatenrekening op te nemen. Fortis Bank SA/NV heeft het verschil in de netto reële waarde tussen de aandelen Fortis en de CASHES afgedekt met een Relative Performance Note die met Fortis is overeengekomen.
---

Hiermee worden de netto reële waardebewegingen van de aandelen Fortis en de CASHES de facto overgedragen van Fortis Bank aan Fortis.

De reële waarde van de Relative Performance Note is zeer volatiel. Ultimo september was die reële waarde EUR 238 miljoen positief voor Fortis, in vergelijking met een negatieve reële waarde ultimo juni 2008. Bij opheffing van de opschorting van de overeenkomst met BNP Paribas en de Belgische staat komt de Relative Performance Note te vervallen.

Na afronding van alle afgeronde en niet opgeschorte transacties is het profiel van Algemeen veranderd. Het netto eigen vermogen is hierdoor positief geworden en de nettorentemarge voor Algemeen zou in de loop van de tijd moeten verbeteren. De wijziging in het profiel van Algemeen zal ook omvangrijke kostenverlagingen mogelijk maken. Dit kan in het vierde kwartaal leiden tot herstructureringskosten.

Hybride instrumenten
Fortis is mede-schuldenaar voor een aantal hybride instrumenten die door voormalige dochterondernemingen zijn uitgegeven. Een overzicht van deze instrumenten vindt u in het persbericht van 14 oktober 2008.

Voorwaardelijke verplichtingen Tegen Fortis SA/NV en Fortis N.V. (gezamenlijk "Fortis") lopen momenteel bepaalde onderzoeken, rechtszaken en juridische procedures. Fortis heeft vertrouwen in de uitkomst van deze procedures. Het is echter per definitie moeilijk om de afloop van deze procedures te voorspellen. Het kan niet worden uitgesloten dat deze procedures een aanzienlijk effect op de financiële positie of winstgevendheid van Fortis zullen hebben.


10

Disclaimer

De informatie waarop de mededelingen in dit persbericht zijn gebaseerd, kan aan verandering onderhevig zijn en dit persbericht kan ook bepaalde toekomstverwachtingen of andere op de toekomst gerichte mededelingen over Fortis bevatten. Deze mededelingen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van Fortis en zijn uiteraard onderhevig aan onzekerheden, veronderstellingen en veranderende omstandigheden. De financiële informatie in dit persbericht is niet door de accountant gecontroleerd.

De op de toekomst gerichte mededelingen zijn geen garanties voor toekomstige prestaties en houden risico's en onzekerheden in die ertoe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten substantieel verschillen van deze die in de op de toekomst gerichte mededelingen kenbaar worden gemaakt. Veel risico's en onzekerheden houden verband met factoren waarover het bedrijf geen controle heeft of die niet precies kunnen worden ingeschat zoals de toekomstige marktomstandigheden en het gedrag van andere spelers op de markt. Andere onbekende of onvoorspelbare factoren buiten de controle van Fortis zouden er ook toe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten substantieel verschillen van deze in de mededelingen. Deze factoren behelzen, maar zijn niet beperkt tot de goedkeuringen vereist van de regelgevende en toezichthoudende autoriteiten en het resultaat van lopende of toekomstige rechtszaken waarbij Fortis betrokken is. Om die reden dient dan ook geen bovenmatig vertrouwen te worden gesteld in dergelijke mededelingen. Fortis voelt zich niet verplicht en is niet van plan om deze mededelingen te actualiseren naar aanleiding van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anders, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht.

Perscontact:

Brussel : +32 (0)2 228 82 92 Utrecht: +31 (0)30 226 32 19

Investor Relations:

Brussel : +32 (0)2 565 53 78 Utrecht: +31 (0)30 226 65 66

Fortis (Fortis SA/NV en Fortis N.V.) bestaat alleen uit (1) Fortis Insurance Belgium, (2) Fortis Insurance International en (3) de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels. De internationale verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance International) zijn aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-Leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en in joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. Fortis is op dit ogenblik niet langer betrokken bij bancaire activiteiten.

Dit persbericht is verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels. In geval van verschillen tussen deze versies is de Engelse versie leidend.


---

Bijlage: Pro forma balans en reconsiliatie eigen vermogen

Pro forma balans per 30 september 2008 Opbrengsten General General verkopen pro forma FIB FII Eliminaties Totaal Fortis Activa
Geldmiddelen en kasequivalenten 5,4 8,7 14,1 2,8 0,6 17,6 Vorderingen op banken 1,5 1,5 0,0 0,9 2,4 Vorderingen op klanten 8,6 8,6 2,1 0,1 ( 2 ) 8,9 Beleggingen 1,1 1,1 36,3 9,5 ( 1,2 ) 45,7 Overige activa 0,8 0,8 10,5 15,6 ( 0,1 ) 26,8

Totaal activa 17,5 8,7 26,2 51,8 26,7 ( 3,3 ) 101,4

Verplichtingen
Schulden aan banken 4,5 4,5 1,5 0,7 6,7 Schulden aan klanten 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 Schuld certificaten 9,1 9,1 0,0 0,0 ( 0,1 ) 8,9 Achtergestelde schulden 2,6 2,6 0,9 0,0 ( 1,0 ) 2,5 Overige financieringen 4,8 4,8 0,1 1,2 ( 1,1 ) 5,0 Overlopende rente en overige verplichtingen 0,9 0,9 47,1 23,0 (0,1 ) 71,0

Totaal verplichtingen 21,9 21,9 49,7 25,0 ( 2,3 ) 94,2

Eigen vermogen toewijsbaar aan aandeelhouders ( 4.4 ) 8,7 4,3 2,1 1,3 ( 1,0 ) 6,7 Minderheidsbelangen 0,1 0,4 0,5 Eigen vermogen ( 4.4 ) 8,7 4,3 2,2 1,7 ( 1,0 ) 7,2

Totaal verplichtingen en eigen vermogen 17,5 8,7 26,2 51,8 26,7 ( 3,3 ) 101,4

onder voorbehoud van afrondingsverschillen

Reconsiliatie eigen vermogen EV) EV toewijsbaar aandeelhouders Minderheids belangen Totaal eigen vermogen Fortis 30 juni 2008 29,2 1,2 30,4 Netto boekwaarde Bank & Verzekeraar -36,7 -1,2 -37,9 Gecorrigeerd eigen vermogen voor eliminaties -7,4 0,0 -7,5 Eliminaties 2,6 2,6 General 30 juni 2008 -4,8 0,0 -4,9 Winst General derde kwartaal 2008 0,4 0,4 Opbrengst verkopen 8,7 8,7 0,0 General pro forma 30 september 2008 4,3 0,0 4,3 Eigen vermogen Fortis Insurance International 1,3 0,4 1,7 Eigen vermogen Fortis Insurance Belgium 2,1 0,1 2,2 Eliminaties -1,0 -1,0 Fortis pro forma 30 september 2008 6,7 0,5 7,2

onder voorbehoud van afrondingsverschillen
12


---- --