Stern Groep


Stern Groep verwacht minder winst door teruglopende markt

Stern Groep NV, beursgenoteerde automotive groep, heeft in het 3e kwartaal van 2008 het bedrijfsresultaat zien afnemen tot ⬠3,0 miljoen van ⬠5,2 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2007. Het resultaat na belastingen over het 3e kwartaal 2008 kwam uit op â¬
1,3 miljoen (2007: ⬠2,4 miljoen). Dit is het gevolg van de economische crisis die de automotive branche hard treft en van de ongunstige loonkostenontwikkeling. Met het oog hierop zijn de verwachtingen voor het resultaat over 2008 gematigd van meer dan ⬠13,2 miljoen (inclusief incidentele baten) naar ⬠10 tot ⬠12 miljoen na belastingen.

Moeilijke marktomstandigheden 2e helft 2008 In het 3e kwartaal zijn de marktomstandigheden verslechterd en deze tendens heeft zich in het 4e kwartaal doorgezet. De markt voor gebruikte autoâs is onder grote druk komen te staan met forse prijsdalingen en vaak negatieve marges in de meeste segmenten (met uitzondering van het segment kleine en compacte voertuigen). Naast de onvoorzien slechte economie spelen overheidsmaatregelen en een dure CAO de bedrijfstak parten. Een veelheid van overheidsmaatregelen heeft de nieuwprijs en het gebruik van autoâs beïnvloed. Dit is pas nu echt gaan doorwerken in de verkopen en de waarderingen van (gebruikte) autoâs. Daarnaast is vooral de loonkostenontwikkeling in de branche zorgelijk vanwege de begin dit jaar afgesloten âte dureâ CAO. De effecten hiervan worden door alle marktpartijen in de autobranche gevoeld. Voor sterke bedrijven zoals Stern Groep biedt deze ontwikkeling overigens ook kansen, die gezien de huidige economische ontwikkeling overigens niet overhaast behoeven te worden benut.

Resultaten eerste 9 maanden gedaald De netto omzet is in de eerste 9 maanden van 2008 met 10,4% toegenomen naar ⬠837,6 miljoen. Autonoom is de netto omzet fractioneel gedaald, hetgeen mede veroorzaakt wordt door de 6,5% verlaging van de BPM. Het bedrijfsresultaat over de eerste 3 kwartalen is uitgekomen op ⬠13,8 miljoen tegenover ⬠17,4 miljoen een jaar eerder (-20,6%). De daling van het bedrijfsresultaat is vooral het gevolg van de sterk gestegen personeelskosten. De winst per aandeel over de eerste 3 kwartalen is uitgekomen op â¬
1,35 per aandeel ten opzichte van ⬠1,74 per aandeel vorig jaar.

Resultaat 3e kwartaal
Het bedrijfsresultaat over het 3e kwartaal 2008 is ten opzichte van het 3e kwartaal 2007 afgenomen met ⬠2,2 miljoen tot ⬠3,0 miljoen (-41,4%). Het resultaat na belastingen is uitgekomen op ⬠1,3 miljoen ten opzichte van ⬠2,4 miljoen een jaar eerder (-47,8%). Het 3e kwartaal 2007 bevatte een eenmalige pensioenbate, terwijl in het 3e kwartaal 2008 de boekwinst is verantwoord van de verkoop van de Ford vestiging in Spijkenisse.

Bijdrage recent overgenomen bedrijven nog negatief De gang van zaken bij de voormalige Van Kooy bedrijven is conform de verwachtingen verder verbeterd. De integratie van deze bedrijven zal in de loop van het 4e kwartaal worden afgerond. De in april van dit jaar overgenomen Volkswagen en Audi dealerbedrijven in Zaandam en Amsterdam-Noord hebben het nog moeilijk. Dit geldt vooral voor het bedrijf in Zaandam, dat nog fors verlieslatend is.

Financiële structuur onveranderd goed Het balanstotaal is in het 3e kwartaal licht gedaald tot ⬠546,6 miljoen. Het groepsvermogen is toegenomen tot ⬠147,5 miljoen, terwijl het garantievermogen op peil is gebleven. Uitgaande van een normatieve solvabiliteit voor de dealerleaseactiviteiten van 10% en van de verhuuractiviteiten van 15%, is de solvabiliteit van de overige activiteiten uitgekomen op 35,4%. Rekening houdend met de inkoop van eigen aandelen van oktober 2008 bedraagt de solvabiliteit van de overige activiteiten 32,9%. De financiële structuur van Stern Groep blijft derhalve onverminderd goed.

Prognose geheel 2008 neerwaarts aangepast In augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers werd de verwachting uitgesproken dat het resultaat na belastingen over geheel 2008 hoger zal uitkomen dan dat over 2007 (⬠13,2 miljoen). Er werden in de 2e helft van 2008 nog enkele incidentele baten voorzien, die de druk op de operationele resultaten tenminste zouden compenseren.

Door de scherpe daling van de economische groei â mogelijk is in het 4e kwartaal zelfs sprake van krimp â wordt de automotive branche hard getroffen. De operationele resultaten en de waardering van gebruikte autoâs staan daardoor sterker onder druk dan eerder kon worden verwacht. Door stringente kostenbewaking, door incidentele baten en een relatief lage belastingdruk zal Stern Groep het jaar naar verwachting kunnen afsluiten met een resultaat na belastingen tussen ⬠10 en ⬠12 miljoen.


Noot voor de redactie,