Universiteit Nyenrode

P E R S B E R I C H T

Nyenrode en Mn Services onderzoeken opkomst Chinese maakindustrie Nederlandse ondernemers onderschatten opkomst Chinese industrie.

Breukelen/Rijswijk - Nederlandse ondernemers onderschatten de enorme snelheid waarmee de Chinese concurrentiepositie groeit. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft een groot vertrouwen in het eigen innovatief en creatief vermogen om de Chinese concurrentie voor te blijven, maar de praktijk haalt hen in. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Europe China Institute van de Nyenrode Business Universiteit en van pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder Mn Services. Het onderzoek spitst zich toe op de effecten van de Chinese opkomst op de maakindustrie in het algemeen met de metaalproductenindustrie en machine-industrie als specifiek voorbeeld.

Kernconclusies onderzoek maakindustrie Nederland o Concurrentiekracht China wordt structureel onderschat; o groot verschil tussen ondernemers in Nederland en in China over de dynamiek van de Chinese ontwikkeling;
o concurrentie komt uiteindelijk vooral van eigen `westerse' industrie, actief in China;
o innovatiekracht en kwaliteit van Chinese bedrijven groeit exponentieel. Ook de Chinese binnenlandse markt vraagt om kwaliteit; o `kwaliteit' van het Nederlandse product als uniek verkoop argument is derhalve beperkt houdbaar;
o focus op met name de innovatie is niet alleen de oplossing. Het gaat juist ook over sneller en slimmer samenwerken in nationaal maar vooral ook op internationaal (Europees) verband.

Haico Ebbers over de kredietcrisis in relatie tot het onderzoek: "Ik vind het altijd moeilijk te begrijpen waarom de snelheid van verandering in China zo vaak onderschat wordt. De snelheid van verandering is enorm: de economie verdubbelt zich iedere 7 jaar, nu al, na hooguit 25 jaar liberalisering, bestaat 12% van de werkzame bevolking uit ondernemers, de private sector is overheersend in de economie en bijna 35% van de totale Chinese export bestaat statistisch uit hightech producten. Dit proces zet zich door. Daar ben ik van overtuigd. Breder onderzoek binnen andere sectoren van de maakindustrie zou een nog completer beeld geven van de concurrentieverhoudingen.

Natuurlijk voelt China en het Chinese bedrijfsleven de gevolgen van de financiële crisis. In plaats van 10% economische groei zal men een groei van 7% halen in 2009. Maar dat staat natuurlijk niet in verhouding met de economische krimp die we in Noord-Amerika en West-Europa gaan voelen."

Het rapport De Chinese uitdaging. De impact van China op de Nederlandse maakindustrie. De metaalverwerkende sector als voorbeeld wordt op woensdag 17 december 2008 gepresenteerd in het kasteel van de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Prof. dr. Haico Ebbers, voorzitter van het Europe China Institute, geeft er een inhoudelijke toelichting op de bevindingen van het Europe China Institute. Het onderzoek spitst zich toe op de effecten van de Chinese opkomst op de maakindustrie in het algemeen met de metaalproductenindustrie en machine-industrie als specifiek voorbeeld.

Over Mn Services
Mn Services beheert een vermogen van EUR 65 miljard (september 2008) voor een groeiend aantal opdrachtgevers. Daarnaast voert het bedrijf de pensioenadministratie uit voor ruim 1,1 miljoen mensen en meer dan 33.000 werkgevers. Hiermee is het bedrijf een van de meest toonaangevende Europese concerns op het gebied van vermogensbeheer en pensioenadministratie.

Over Nyenrode
Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling.

Het Nyenrode Europe China Institute (ECI) ondersteunt bedrijven, overheden, universiteiten en media bij de kansen en uitdagingen die zij tegenkomen in hun relaties met China. Dit doet zij met programma's als de Essential China Masterclasses, thematische workshops, conferenties en toegepast onderzoek. Het ECI zal ook in de nabije toekomst actief worden in China door het organiseren van seminars en bijeenkomsten voor het bedrijfsleven, de academie en de media.


---
noot voor de redactie,