Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 353 MtW
Datum: 17 december 2008

Subsidie voor drie innovatieve projecten
Zwembad Kalverdijkje krijgt duurzame warmte

De provincie Fryslân steunt drie innovatieve projecten met subsidie uit het programma Fryslân Fernijt. Bij één daarvan zal in het zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden een nieuwe techniek worden gebruikt, waarin de warmte die vrijkomt bij het composteren van houtsnippers wordt gebruikt om het water in het zwembad op temperatuur te houden.

Voor de drie projecten stelt het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân in totaal E 600.000 beschikbaar. Bij het zwembad Kalverdijkje wordt gebruik gemaakt van het composteren van houtsnippers. Dat is op zichzelf een bekend proces, maar niet in combinatie met de productie van warmte. Het project moet leiden tot een product dat in de markt gezet kan worden. Niet alleen zwembaden, maar ook andere warmtevragers hebben behoefte aan dit product, dat gebruik maakt van snoeihout en ander natuurlijk restmateriaal.

Het tweede project dat wordt gesubsidieerd moet leiden tot een zogeheten 'toxmonitor'. Hiermee kunnen bedrijven on-line en ter plekke de toxiciteit van proces- en afvalwater beoordelen. Kostbare en langdurige herstarts van zuiveringsinstallaties kunnen zo worden voorkomen. Ook bespaart de toxmonitor kosten en tijd ten opzichte van testen in een extern lab. De partners die deze subsidie ontvangen, hebben een consortium gevormd van vier Friese mkb-bedrijven (waaronder AquaExplorer) en de NHL en Van Hall Larenstein.

Bij een kweker in Sexbierum wordt een proef uitgevoerd om LED-energietechnologie toe te passen bij de UV-desinfectie van water. LED-technologie is aantrekkelijk omdat de operationele kosten en het onderhoud een stuk goedkoper zijn dan bij conventionele UV-desinfectie. Ook hier werken meerdere Friese mkb-bedrijven samen, waarbij de NHL de opgedane technologische kennis en de projectervaring in het lesprogramma zal opnemen.

De drie gehonoreerde projecten passen in het streven van het College om als provincie Fryslân proeftuin te zijn op het gebied van watertechnologie en duurzame energie.


---- --