Ingezonden persbericht


Economische crisis aanleiding voor toenemende malafide activiteiten op het internet in 2009

ZALTBOMMEL - 17 december, Symantec heeft haar jaarlijkse End of Year-rapport uitgebracht met daarin de beveiligingstrends van 2008 en de voorspellingen voor 2009.

Voorspellingen 2009

* De wereldwijde economische crisis zal aanleiding zijn voor nieuwe soorten aanvallen, waaronder phishing (een truc om via spam, valse websites, crimeware en andere technieken mensen over te halen persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals bank- of creditcardgegevens). Daarnaast kunnen aanvallen worden gecombineerd met andere malafide activiteiten, zoals het verspreiden van e-mails waarin goedkope hypotheken of herfinancieringen worden aangeboden. Naar verwachting zal er vaker worden geprobeerd om mensen op te lichten door bijvoorbeeld pogingen te doen om werklozen zogenaamd thuiswerk aan te bieden en zal er meer spam worden verstuurd die zogenaamd afkomstig is van banensites.
* Sociale netwerken - Sites voor sociale netwerken worden in toenemende mate uitgebuit om internetgevaren 'beter' te laten functioneren. Doordat medewerkers deze sites steeds vaker vanaf de computers van hun werk bezoeken, vormt deze dreiging een steeds groter wordend gevaar voor werkgevers.
* Geavanceerde internetrisico's - Er komen steeds meer webdiensten beschikbaar en browsers maken steeds vaker gebruik van dezelfde interpretatiestandaard voor scriptingtalen. Symantec verwacht dan ook dat het aantal nieuwe internetrisico's zal blijven stijgen.
* De hoeveelheid spam zal toenemen tot 75 à 80 procent. De systemen voor besturing en controle zullen opnieuw worden opgezet, en het is heel goed mogelijk dat spammers naar aanleiding van dit incident vaker gebruik zullen maken van botnets (een netwerk van besmette computers waarover een inbreker de controle heeft), die peer-to-peer werken en meestal robuuster zijn. In het turbulente economische klimaat van dit moment zijn er mogelijk ergens in de wereld andere hostingbedrijven die er geen been in zien om dit soort spamactiviteiten te faciliteren.

Beveiligingstrends 2008

* Aanvallen via het web - Een groot deel van alle malafide activiteiten is gericht op vertrouwde websites. Symantec heeft in 2008 opgemerkt dat het web momenteel de voornaamste aanvalsroute vormt.
* Ondergrondse economie - De ondergrondse economie heeft zich ontwikkeld tot een efficiënte, wereldomspannende markt, waarbinnen voor miljarden aan gestolen goederen en frauduleuze diensten wordt verhandeld. Onderzoekers van Symantec hebben vastgesteld dat tussen juli 2007 en juni 2008 de totale waarde van goederen aangeboden via servers van de ondergrondse economie, meer dan 276 miljoen dollar (214 miljoen euro) bedroeg.
* Inbreuk op gegevens - De aanhoudende, grootschalige inbreuk op belangrijke gegevens onderstreept het belang van technologieën en strategieën ter voorkoming van gegevensverlies. Als gevolg van de fusies, overnames en ontslagen die kenmerkend zijn voor het huidige economische klimaat, wordt het voorkomen van gegevensverlies steeds belangrijker bij de bescherming van de gevoelige informatie van bedrijven, waaronder intellectuele eigendom.
* Spam - "Over twee jaar is het spamprobleem opgelost", aldus Bill Gates in 2004. In 2008 bedroeg het spamniveau 76 procent, maar na het McColo-incident in november 2008 daalde het niveau met 65 percent. Hoewel spamfilters het afgelopen jaar een stuk verfijnder zijn geworden, en er verschillende spamrisico's zijn opgedoken en weer verdwenen, is het duidelijk dat de spammers de strijd niet opgeven.
* Phishing - Phishing bleef in 2008 veel voorkomen. Aanvallers spelen in op de actualiteit - bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 - om hun 'lokaas' zo overtuigend mogelijk te maken. Bij hun aanvallen maken ze gebruik van steeds efficiëntere technieken die in toenemende mate zijn geautomatiseerd.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd toonaangevend als leverancier van beveiligings-, opslag- en systeembeheeroplossingen waarmee zowel bedrijven als particulieren hun gegevens kunnen beveiligen en beheren. Onze software en services bieden completere en efficiëntere bescherming tegen meer risico's op meer verschillende punten, en zorgen voor de nodige betrouwbaarheid bij het gebruik en de opslag van gegevens. Meer informatie is te vinden op de website: www.symantec.com



Ingezonden persbericht