Ingezonden persbericht


woensdag 17
december 2008

Jack de Vries wil reservisten naar Uruzgan sturen

Amsterdam, 17 december 2008 - CDA-staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil het reservisten-leger fors uitbreiden. Hij is van plan de vrijwilligers niet alleen in te zetten voor binnenlandse taken, maar hen ook uit te zenden naar Uruzgan en andere oorlogsgebieden. Dit staat in de nog geheime reservistennota, waarin weekblad Elsevier inzage heeft gehad.

Defensie beschikt thans over een Nationale Reserve van ruim 3.500 mannen en vrouwen die - naast hun gewone baan - enkele weken per jaar militair actief zijn. Zij worden vooral ingezet bij rampenbestrijding, civiele hulpverlening en andere binnenlandse taken van de krijgsmacht. Omdat Defensie niet aan voldoende regulier personeel kan komen, overweegt De Vries ook eenheden van de Nationale Reserve naar conflictgebieden te sturen. Zij krijgen daar geen gevechtsfuncties, maar verrichten ondersteunende taken zoals de bewaking van kampementen en het onderhoud van wapentuig.

Elsevier schrijft dat De Vries een 'flexpool' wil oprichten bestaande uit vierhonderd deeltijd-militairen die hij voor een periode van vier maanden kan uitzenden naar Uruzgan of andere conflicthaarden. Het korps Nationale Reserve moet daartoe met ruim tien procent worden uitgebreid.

De flexpool dient ook als zogenoemde backfill: het overnemen van de binnenlandse taken van beroepsmilitairen die op uitzending zijn. Te denken valt aan de beveiliging van kazernes of het regelen van de militaire logistiek.

Naar elsevier.nl