Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 december 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het huisverbod


1.
Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving over het huisverbod in een uitzending van Radio 1 op 13 december jl.{1}?


2.
Klopt het dat de politie maar gedeeltelijk wil meewerken aan het opleggen van een huisverbod aan daders die zich schuldig maken aan huiselijk geweld of daarmee dreigen?


3.
Klopt het dat de reden van het weigeren een huiselijk verbod op te leggen gelegen is in het feit dat in bijna de helft van de gemeenten de hulpverlening niet op orde is en dat de politie wil voorkomen dat de plegers na uithuisplaatsing terug naar huis gaan en de slachtoffers weer bedreigen of mishandelen?


4.
Hoe kan het dat een aantal gemeenten de hulpverlening en de opvang van plegers van huiselijk geweld nog niet op orde heeft? Wat zijn de oorzaken hiervan? Om welke gemeenten gaat het precies? Hoe lang is al bekend dat de wet Huisverbod per 1 januari 2009 in werking treedt?


5.
Welke ervaringen zijn opgedaan met de hulpverlening aan plegers van huiselijk geweld tijdens de pilotprojecten die voorafgaande aan de wet in een aantal steden zijn gehouden?


6.
Deelt u de mening dat, mocht de bovenstaande informatie kloppen, deze werkwijze onverantwoord is en verregaande gevolgen kan hebben voor de gehele aanpak van huiselijk geweld waarbij het huisverbod een onderdeel van is? Zo ja, wat gaat u ondernemen om de aanpak van huiselijk geweld inclusieve het huisverbod zo spoedig mogelijk op orde te hebben? Zo nee, waarom niet?

8.
Klopt het dat in 2007 van alle moorden en doodslagen, dan wel pogingen daartoe 18,8% in verband staan met huiselijk geweld en dat in 2007 64.822 incidenten van huiselijk geweld zijn geregistreerd?

9.
Deelt u de mening dat zowel bovengenoemde cijfers als de hele gang van zaken rondom de medewerking van een aantal gemeenten, duidelijk maakt dat dit een wet huiselijk geweld rechtvaardigt? Zo ja, bent u bereid met een wetsvoorstel huiselijk geweld te komen waarbij gemeenten verplicht worden (mede)verantwoordelijkheid te dragen voor de bestrijding van huiselijk geweld? Zo nee, waarom niet?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

{1} http://www.radio1.nl/contents/2935-politie-voert-huisverbod-niet-uit