- Onderzoek: zelfstandige vindt verbetering van pensioenstelsel belangrijk Ondernemer baalt van bureaucratie en boekhouding

(Schiphol-Rijk, 16 december 2008) Ondernemers lopen in hun dagelijks werk voornamelijk aan tegen bureaucratie en de bedrijfsadministratie. Zij merken vrijwel niets van de door het kabinet beloofde afname van de bureaucratie. Dit blijkt uit onderzoek van Mamut, leverancier van bedrijfssoftware voor het midden- en kleinbedrijf.

Van de ruim 150 ondervraagde MKB'ers - ieder met een bedrijf met minder dan 50 werknemers - noemt 42% de administratie en boekhouding als de grootste belemmering in hun dagelijks werk. 21% geeft aan dat ze bij uitstek balen van het grote aantal regels voor ondernemers. Slechts 7% van de deelnemers zegt iets te merken van de door het kabinet toegezegde afname van de bureaucratie. Bijna de helft van de ondervraagden ziet geen enkele verandering en één op de vijf bemerkt zelfs een toename van de regelgeving en papierwerk.

Het aantrekken van geschikt personeel en de financiële situatie van het bedrijf baart ondernemers duidelijk minder zorgen (respectievelijk 17% en 8%).

Aanpak pensioenstelsel en versoepeling ontslagrecht Gevraagd naar één punt waar de overheid prioriteit aan moet geven om het leven van ondernemers makkelijker te maken, noemt 35% van de ondernemers de verbetering van het pensioenstelsel voor ondernemers. Bijna een kwart noemt (22%) versoepeling van het ontslagrecht als belangrijkste issue. Het verminderen van de (Europese) regelgeving wordt door 21% als eerste genoemd.
---

Over Mamut
Opgericht in 1994, Mamut (OSE "MAMUT") is een toonaangevende Europese leverancier van complete, geïntegreerde softwareoplossingen en internetdiensten voor kleine ondernemingen. Mamut levert complete en gebruiksvriendelijke oplossingen tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding, met geïntegreerde CRM, verkoopondersteuning, logistiek, financiële administratie, e-commerce, domeinen, e-mail, web hosting en beveiliging. Meer dan 400.000 Europese klanten vereenvoudigen hun dagelijkse werkzaamheden met oplossingen van Mamut. Kijk voor meer informatie over Mamut en haar producten op www.mamut.nl.

Neem voor meer informatie contact op met:
Dave Kroder, country manager Nederland van Mamut Software, tel 06-55883031, email: davek@mamut.nl of
Tineke Meijerman van Hill & Knowlton, tel 020 404 47 07, email: tmeijerman@hillandknowlton.com


---- --