Beeld en Geluid


17 december 2008

Les van BN-ers tijdens Filmdag ZHMA

15-12-2008

Ruim honderdvijftig scholieren namen vandaag deel aan de Filmdag van de Ziggo High School Movie Awards in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Tijdens deze dag kregen ze de mogelijkheid om workshops te volgen van bekende Nederlanders uit het filmvak. Onder hen juryvoorzitter Willeke van Ammelrooy, die de scholieren de fijne kneepjes van het filmacteren bijbracht. De Filmdag is een van de hoogtepunten van de Ziggo High School Movie Awards, een filmscriptwedstrijd voor middelbare scholieren.

"Ik heb genoten van het contact dat ik vandaag had met de kinderen", vertelt Willeke van Ammelrooy. "Ik hoop dat volgend jaar nog meer scholen besluiten om het lespakket in te zetten, zodat de jonge generatie acteurs al vroeg in aanraking komt met het vak."

De leerlingen maken kennis met alle facetten van het filmvak: acteren, regisseren, scenarioschrijven en presenteren. Dat gebeurt in workshops, maar leerlingen kunnen ook voor en achter de camera hun eigen filmscène opnemen. Workshopdocenten zijn Victoria Koblenko (actrice), Robert Alberdingk Thijm (scenarioschrijver), Sebastiaan Labrie (acteur en presentator), Tonny Vijzelman (regisseur) en Marly van der Velden en Gigi Ravelli (beiden actrices). Niels Oosthoek en Robin Martens uit de bioscoophit Radeloos vertellen over hun professionele ervaringen. Scriptexperts geven advies over hoe de deelnemers hun script verder kunnen verbeteren.

De Filmdag van de Ziggo High School Movie Awards beleefde dit jaar haar tweede editie. Dit jaar nemen een kleine tweehonderd teams deel aan de filmscriptwedstrijd. De vijf beste scripts worden verfilmd; de awards worden uitgereikt op 23 april 2009 tijdens een gala-avond door prominenten uit de filmvakwereld. Initiatiefnemer Ziggo met als kennispartner het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid willen met dit maatschappelijke initiatief middelbare scholieren inspireren voor het filmvak.