Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Raad van State stelt supermarkten in het gelijk

Vandaag heeft de Raad van State bekend gemaakt dat gemeenten supermarkten niet kunnen verplichten overdag de koelmeubelen af te dekken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, is blij met deze uitspraak omdat supermarkten volop bezig zijn met energiebesparing en gemeenten daarom geen maatregelen dienen op te leggen. "Een typisch schoolvoorbeeld van onnodige regelgeving, aldus CBL-directeur René Roorda.

In het kader van de MeerJarenAfspraak Energiebesparing die het CBL namens de branche afsloot, werken de supermarkten aan een integraal pakket aan maatregelen, het zogenoemde EnergieBesparingsPlan (EBP). Bemoeienissen van gemeenten werken volgens het CBL contraproductief. Energiebesparing staat structureel op de agenda van het CBL en haar leden. Het CBL is van mening dat supermarkten zelf moeten kunnen kiezen welke maatregelen ze inzetten om tot energiebesparing te komen.

Om energiebesparing te realiseren nemen supermarkten tal van maatregelen bij de bouw en verbouw van winkels. Door bijvoorbeeld energiezuinige koel- en vriesmeubelen en verlichting te gebruiken, met warmteterugwinning te werken en voor LED-verlichting te kiezen wordt er bewust met het energiegebruik omgegaan. Ook op de hoofdkantoren en distributiecentra en bij het transport worden energiebesparende maatregelen genomen. Wetgeving schrijft voor dat aanvullende maatregelen alleen kunnen worden gesteld door gemeenten als de investeringen binnen vijf jaar worden terugverdiend. De Raad van State oordeelt dat de berekeningen van de supermarkten aantonen dat de terugverdientijd van het afdekken van verticale koelmeubelen langer is. Volgens de Raad van State waren de besturen in hun berekeningen onder meer uitgegaan van een te hoog besparingspercentage van het totale energieverbruik.

De Raad van State heeft ook geoordeeld dat de gemeenten wèl nadere eisen mochten stellen aan het afdekken van koelmeubelen in de nachtperiode en van vriesmeubelen in de dag- en nachtperiode. Dit is in veel supermarkten al gebruikelijk en ook onderdeel van het CBL advies.

--------einde persbericht-----------

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland. Lees meer over het CBL op www.cbl.nl