Honden overhandigen geslaagde petitie RAD aan Verburg


Martin Gaus vertoont film hondentherapie aan Vaste commissie voor LNV

DEN HAAG, 20081216 -- Woensdagochtend 17 december om 9 uur 's morgens overhandigen Milo, Doedjoeng en Sumo namens alle honden van Nederland, Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, de Stichting Rechten voor al wat leeft en 17.500 ondertekenaars, de petitie tegen de beoogde nieuwe Regeling Agressieve Dieren aan Minister Verburg op het ministerie van Landbouw (Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag). Hieraan voorafgaand wordt op dinsdag 16 december om 13.00 uur aan de Vaste Commissie voor LNV (Plein 2, Den Haag) een boek met reacties van de ondertekenaren van de petitie aangeboden en door Martin Gaus een korte film getoond.

In deze korte film, die een dag later ook aan de minister wordt getoond, is te zien hoe een door de inbeslagname en daarop volgende sociale isolatie zwaar getraumatiseerde hond na enkele weken rust en therapie in een Hondenschool weer helemaal opleeft en tenslotte voor een gedragstest slaagt. Woensdag vindt tussen minister en Commissie een overleg plaats over dit onderwerp.Ondanks dat de drie dierenorganisaties blij zijn dat de minister afgelopen vrijdag liet weten van de beoogde regeling af te zien, betreuren zij het zeer dat de minister verzaakt de echte oorzaak aan te pakken van bijtincidenten: de eigenaren en de fokkers. Daarnaast hebben zij ernstige bezwaren over de wijze waarop nu door een besluit van de minister bij zo'n 80 honden (nog inbeslaggenomen pitbulls vanwege de oude RAD) over leven en dood beslist wordt door middel van een nog niet gevalideerd risico-assessment. Deze honden waarvan een groot deel nooit iets misdaan heeft, dreigen afgerekend te worden op de trauma's die zij notabene hebben opgelopen door de isolatie van de lange inbeslagname wegens een inmiddels als fout erkende regeling. Deze honden zouden eerst tot rust moeten komen en de mogelijkheid moeten krijgen om te herstellen van hun door de inbeslagname opgelopen trauma alvorens er een test wordt afgenomen. Andere ernstige kritiekpunten van de dierenorganisaties op de bestaande praktijk zijn o.a.: de schrijnende wijze waarop honden lang in beslag gehouden worden; de weigering van OM en Justitie om de intrinsieke waarde van honden te erkennen, waardoor zij een hond slechts als een zaak of voorwerp blijven behandelen; de wijze waarop een test bij een hond wordt afgenomen en het willekeurige beleid in gemeenten. Met het oog op het overleg dat de minister woensdagmiddag om half 1 over dit onderwerp heeft met de Vaste commissie voor LNV hebben de dierenorganisaties de commissie in een brief verzocht de volgende door hen aangedragen kritiekpunten en oplossingen onder de aandacht van de minister te brengen.

Oorzaken aanpakken van bijtincidenten
Een opvoedbewijs voor de eigenaren net zoals in Zwitserland zou veel leed kunnen voorkomen en het aantal bijtincidenten daadwerkelijk kunnen terugdringen. Ook de verplichting voor fokkers om de pups in huis groot te brengen (en dus niet in kennels en schuren) en de verplichting om te fokken op sociaal gedrag in plaats van op uiterlijke kenmerken pakken echt de oorzaak van de problemen aan.

Risico-assessment
De minister stelt in haar brief dat zij het ricico-assessment beschikbaar wil stellen aan gemeentes. Het risico-assessment geeft echter een oneerlijk beeld vanuit een inbeslagname en zonder dat de baas erbij is. Een hond kan door de inbeslagname getraumatiseerd raken en eenkennige honden maken geen schijn van kans zonder hun baas. Het is bovendien de baas die dient op te treden naar zijn hond toe bij agressief gedrag. Een risico-assessment zou daarom alleen afgenomen moeten worden vanuit de thuissituatie met de baas erbij. Gemeentes zouden honden in de tussentijd een aanlijn- en muilkorfgebod kunnen opleggen in afwachting van het afnemen van een risico-assessment. En het risico-assessment zou er op de eerste plaats op gericht moeten zijn of en hoe het foutieve gedrag van baas of hond ten goede veranderd kan worden door middel van een opvoedcursus of gedragstherapie inplaats van euthanasie of niet. Bij een ongeschikte baas zou de hond herplaatst dienen te worden.

Inbeslagname verminderen en vervangen door aanlijn- en muilkorfgebod
Honden worden nu weken- en zelfs maandenlang in beslag genomen en volkomen geïsoleerd. Waar asielhonden nog uitgelaten worden, speelweides hebben en veelal met een soortgenoot zitten, gaat dit niet voor inbeslaggenomen honden op. Honden zijn groepsdieren en wanneer een hond volkomen geïsoleerd wordt van soortgenoten en menselijk contact moet ontberen kan hij hierdoor getraumatiseerd raken. Hierdoor kan de hond onbenaderbaar worden. Dit kan voorkomen worden door het opleggen van een aanlijn- en muilkorfgebod en door vanuit deze situatie de hond samen met de baas te testen. Daarnaast zou de schrijnende situatie waarin inbeslaggenomen honden zitten door middel van een hondvriendelijke behandeling verbeterd moeten worden. Deze honden zouden ook iedere dag persoonlijke aandacht moeten krijgen door middel van bijv. speeltherapie, zij zouden ook uitgelaten moeten worden en op speelweides moeten kunnen verblijven en zo mogelijk niet alleen gehuisvest dienen te worden zoals ook in het Honden- en Kattenbesluit gesteld wordt.

Rust voor honden die getraumatiseerd zijn door de inbeslagname
Honden die getraumatiseerd raken door de inbeslagname zouden eerst tot rust moeten komen, uit de traumatiserende situatie gehaald moeten worden en aandacht krijgen alvorens zij eventueel getest worden. De hond Boran laat duidelijk zien hoe snel honden op door de inbeslagname opgelopen trauma's afgerekend kunnen worden. Dankzij veel protest is het uiteindelijk gelukt deze hond eerst tot rust te laten komen bij Martin Gaus alvorens er bij hem een risico-assessment werd afgenomen. Boran, die eerder door opgelopen trauma onbenaderbaar was, slaagde na rust voor de test en mocht met een aanlijn- en muilkorfgebod naar huis!

Behandeling conform erkenning van intrinsieke waarde van dieren
Burgemeesters, OM en Justitie beschouwen (en behandelen!) een hond vaak als een zaak of voorwerp van geringe waarde. De hond wordt niet behandeld conform diens intrinsieke waarde die hem in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren en in het Verdrag van Lissabon (2008) wordt toegekend. Voor eigenaren is een hond veelal een zeer dierbaar gezinslid. De wijze waarop het OM omgaat met honden en hun eigenaren is niet alleen voor de hond psychisch zwaar belastend en ontwrichtend maar is dat ook voor de eigenaren.





Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten voor al wat leeft