Platform dak- en thuislozen kiest voor hostel


Tien organisaties komen in Dordrecht met sociale verklaring

DORDRECHT, 20081217 -- Voorlichting over het nut, noodzaak en functie van de opvang Hostel is hard nodig in Dordrecht. Alhoewel het altijd om mensen gaat, lijkt soms de beeldvorming rond een hostel op angst te zijn gebaseerd. Tien organisaties in Dordrecht, die samenwerken in een platform, komen daarom met een verklaring.

Het platform dak- en thuislozen begrijpt best, dat bewoners kwaad kunnen zijn, als zij zich overvallen voelen door de keus van een overheid voor een hostel in de stad en buurt. Uit ervaringen in het land blijkt, dat het nauwelijks mogelijk is om in het begin zonder emoties over een hostel te praten.



Toch is in Dordrecht al langer dan tien jaar de noodzaak erkend, dat het hostel als gecontroleerd verblijf voor verslaafde dak- en thuislozen hard nodig is. Ook de gemeenteraad heeft dat unaniem uitgesproken.



Wij vinden dat het in ieders belang is, dat er in de stad Dordrecht een hostel komt. Dat is enerzijds in het belang van de veiligheid en de openbare orde. Anderzijds is het ook hard nodig voor sociaal kwetsbaren, die via een gecontroleerde dag-nacht-opvang weer structuur in hun leven kunnen krijgen.



Daarom zegt het platform nog eens volmondig JA voor een hostel en willen we op alle partijen in de stad een beroep doen om van uitstel in een keuze voor een goede plek geen afstel te maken.

De samenleving van Dordrecht zijn we allemaal en we hebben allemaal belang bij sociale mogelijkheden op maat. We doen dat niet om mensen in een hostel op te bergen, maar de hoop te hebben dat wellicht een woonklimaat wordt geschapen waarin maximale kans is op groei van motivatie om meer van het leven te maken dan gecontroleerd gebruik van een verslavend middel.



Het platform hoopt dat er in Dordrecht de komende maanden een klimaat mag groeien om op basis van goede argumenten met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden en onmogelijkheden in de stad om eindelijk een hostel te realiseren.



Dat is hard nodig, want een hostel en partijen in de buurt van zo'n opvangvoorziening zijn gebaat met een kans op wederzijds respect op basis van duidelijke afspraken. Daarom heeft een hostel een beheersplan nodig. Dat mag geen document op papier zijn, maar een garantie die door betrokken partijen wordt waargemaakt. Alleen deze weg kan ervoor zorgen, dat we niet in een doodlopende straat belanden. Iedereen blijft zeggen dat een hostel hard nodig is, dan moet er ook ergens een plek voor deze gecontroleerde herberg voor dak- en thuislozen komen in Dordrecht.



Het platform dak- en thuislozen is in april 2007 opgericht in de Wilhelminakerk. Het brengt mensen en organisaties bij elkaar, die direct betrokken zijn bij de zorg voor sociaal kwetsbaren in de stad waaronder dak- en thuislozen. Het platform werkt positief en vruchtbaar samen op basis van eenheid in verscheidenheid. Alle partners respecteren elkaars geschiedenis.

Het platform heeft daarom onafhankelijk voorzitter Hans Berrevoets gevraagd om over het nut en noodzaak en de functie van een hostel een signaal naar buiten af te geven.






Deze verklaring over het hostel wordt onderschreven door de volgende betrokkenen bij het platform dak- en thuislozen:

Wilhelminakerk: Ton van de Minkelis

RK Stadspastoraat: pastor Nico Hofstede

Diaconie Hervormde Gemeente: ds. Wim Aanen

Laag drempelige opvang Leger des Heils/Dubbeldamse weg: Erik van der Werf

Stichting Streetlife: Wilma van Rijn

Stichting Psychosociale Klankborden Z.H.Z.: Charles Dickens

Diaconaal Aandachts Centrum: Henk Bax

Wmo adviesraad Dordrecht

(Straatteam) Leger de Heils: Linze de Jong

Centrum de Buitenwacht: Bert van de Burgt en Theo de Rooij

Onafhankelijk voorzitter: Hans Berrevoets





Ingezonden persbericht