Abdellah Cheikh debuteert met politieroman ''Waarom Quella?''


GRONINGEN, 20081217 -- ''Geen clichépersonages. Niet weer iemand die gescheiden, aan de drank, knorrig en chagrijnig door het verhaal dendert. Niet weer een commissaris die het beter denkt te weten en de meningen van zijn inspecteurs naar het Rijk der Fabelen wuift.'' Met dit in gedachten begon Abdellah Cheikh in 2007 aan zijn debuutroman ''Waarom Quella?''. Het resultaat is nu verkrijgbaar in de boekhandel.

Rayan Ferdi, één van de hoofdpersonages in ''Waarom Quella?'', is net als de schrijver van Marokkaanse komaf. Als inspecteur bij de Utrechtse recherche krijgt hij daarom niet alleen te maken met de dagelijkse routine, maar wordt hij ook geconfronteerd met alle vooroordelen jegens zijn allochtone afkomst. Dit irriteert hem mateloos en leidt soms tot stevig optreden, maar hindert hem in ''Waarom Quella?'' niet of nauwelijks tijdens zijn onderzoek naar de moord op een privédetective.

Meer moeite heeft hij met het verwerken van de recente dood van zijn vrouw, die bij een aanslag om het leven kwam, en de interne verdachtmakingen jegens zijn persoon, nadat de moordenaars van zijn vrouw vermoord werden aangetroffen.

Als het onderzoek vordert dreigt er opnieuw een persoonlijk drama. Rayan Ferdi ontdekt vervolgens dat er naast de vooroordelen jegens zijn afkomst ook zoiets bestaat als medeleven.

Abdellah Cheikh heeft ''Waarom Quella?'' een geheel eigen stijl meegegeven en is er in geslaagd personages te creëren met karakter en een achtergrond.


Titel: Waarom Quella?
Auteur: Abdellah Cheikh
Uitgever: Uitgeverij PAMAC
Genre: misdaad & spanning
NUR: 330
Omvang: 208 pagina's
ISBN: 978 90 813673 1 8
Prijs: ¤ 16,95
Verschijningsdatum: 17 december 2008





Uitgeverij PAMAC