Ingezonden persbericht


17 december 2008

Wortmann: Schone brandstof voor de binnenvaart een feit

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een voorstel voor schonere brandstof voor de binnenvaart. "Dit is goed nieuws voor de binnenvaart, omdat vervoer over water hiermee nog duurzamer wordt", aldus CDA Europarlementariƫr Corien Wortmann.

Met het akkoord van het Europees Parlement is de nieuwe wetgeving rond. Vanaf 2011 wordt alleen nog schone brandstof met maximaal 10 mg/kg zwavel gebruikt. Aanvankelijk had de Europese Commissie voorgesteld om in stappen geleidelijk aan over te gaan tot 10 mg/kg. De sector vond dit echter te omslachtig.

Wortmann: "Een snelle overgang naar schone, zwavelarme brandstof is een positieve impuls voor de binnenvaart, het milieu en de volksgezondheid. Het is goed voor de positie van de binnenvaart dat de sector deze maatregel zo actief ondersteund heeft".

De zwavelarme brandstof maakt deel uit van een pakket Europese maatregelen, die er voor moeten zorgen dat brandstoffen voor het wegvervoer en de scheepvaart schoner worden. Zo moet bij de productie en het verbruik van brandstof de CO2 uitstoot in 2020 met 10% zijn gedaald. Ook zijn nu duurzaamheidscriteria voor het gebruik van biobrandstoffen vastgelegd. Bij sommige biobrandstoffen is de schade voor het milieu of de biodiversiteit groter dan de winst die je met het gebruik ervan wilt halen.