Ingezonden persbericht


Persbericht CNV Chemie en energie (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

17 december 2008, Utrecht

------

Banen weg bij geneesmiddelenverstrekker Brocacef

Bij Brocacef, een van 's lands grootste distributeurs van geneesmiddelen, verdwijnen 114 banen. Tegelijkertijd komen er - als gevolg van functiewijzigingen - 57 banen bij. Brocacef heeft dit zojuist bekendgemaakt.

Volgens CNV-bestuurder Eric Aarts gebruikt Brocacef ten onrechte dalende winstcijfers als argument voor de reorganisatie. "Een winstdaling van 40 procent is natuurlijk heel fors. Maar dat is nog geen reden voor een ingreep als deze."

Volgens Aarts ondervindt de geneesmiddelendistributeur de gevolgen van het nieuwe 'preferentiebeleid'. "Zorgverzekaars hebben veel meer invloed gekregen op de prijzen van medicijnen. Een bedrijf als Brocacef merkt dat meteen."

Brocacef wil de reorganisatie uiterlijk 31 januari 2010 afronden. De ondernemingsraad moet er overigens nog advies over uitbrengen. Als de reorganisatie doorgaat, wil Aarts dat de sociale begeleidingsregeling - die nu nog tot maart 2009 geldt - wordt uitgebreid.

Bij Brocacef (onderdeel van de Europese Phoenix Groep) werken circa 1.300 werknemers. Het bedrijf heeft twee divisies: een groothandelsdivisie (met vestigingen in Amsterdam, Deventer en Eindhoven) en een retaildivisie. Brocacef bedient zowel grote klanten (ziekenhuizen, verpleeghuizen) als particuliere consumenten. Dat laatste verloopt via zo'n tachtig aangesloten apotheken.