Ingezonden persbericht

Persbericht n.a.v. het verlenen van de milieuvergunning voor de afvaloven

Vanmorgen heeft de provincie Fryslân bekend gemaakt dat zij Omrin een milieuvergunning verleent voor de bouw van een afvaloven in Harlingen. Het is teleurstellend dat de provincie doof blijft voor de vele kritiek van omwonenden en deskundigen, waaronder huisartsen. Vorige week heeft de Waddenvereniging een handhavingsverzoek ingediend in het kader van de natuurbeschermingswet. Ook hierin wordt de nodige kritiek op de plannen voor de bouw van de oven geuit. Het wekt verbazing dat de provincie zich n.a.v. deze nieuwe situatie zich geen tijd heeft gegund voor een herbezinning.

Door nu de milieuvergunning ter inzage te leggen speelt de provincie Omrin in de kaart. De ter inzage termijn valt n.l. nu samen met de kerstvakantie. Hierdoor wordt de effectieve inspraaktermijn met 2 weken bekort tot 4 i.p.v. 6 weken. Vanwege de complexe materie zijn deze 4 weken uitermate kort voor het maken van een goed bezwaar. Bovendien is ondanks de vermelding op de website van de provincie dat de milieuvergunning nu ter inzage ligt dit in het Harlinger gemeentehuis niet eerder dan volgende week het geval. Ook was de milieuvergunning vanmorgen nog niet te downloaden van de provinciale website.

De provincie heeft de verantwoordelijkheid om na te gaan of de oven aan de gestelde eisen kan voldoen. Meerdere deskundigen hebben aangegeven dat het twijfelachtig is dat de oven aan de opgelegde eisen kan voldoen. Dat nu volgens de provincie deze eisen ook nog eens aangescherpt zijn, verhoogt deze twijfel alleen maar. Het kan dan ook niet anders dan dat de provincie de genoemde verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Dit is een zeer kwalijke zaak.
De planning van de bouw van de oven heeft tot dus ver al meer dan een jaar vertraging opgelopen en de weerstand tegen de oven groeit nog steeds en dit zal alleen maar versterkt worden door de wijze waarop de provincie met deze zaak omgaat. En gezien de kansen die er voor de tegenstanders van de oven bij een gang naar de Raad van State zijn, hebben wij goede moed dat de schone lucht hier rondom Harlingen toch echt schoon zal blijven.

Stichting afvaloven Nee