Vredesorganisatie steunt rechtswinkel in Nicaragua


DELFT, 20081209 -- De vredesorganisatie EIRENE Nederland gaat een rechtswinkel in de Nicaraguaanse stad Estelli ondersteunen. Hierover organiseert EIRENE een bijeenkomst op woensdagavond 17 december a.s. vanaf 19.30 uur in zalencentrum Delftstede, Phoenixstraat 66 in Delft. Deze startbijeenkomst van het project vindt in Delft plaats omdat deze stad al enkele decennia een stedenband met Estelli onderhoudt.

Het rechtssysteem in Nicaragua is de laatste jaren steeds verder gepolitiseerd zodat de `rechtsbescherming' niet door de wet maar door de politieke loyaliteit wordt geboden. Een dergelijke politisering maakt mensen zonder goede contacten met de regerende klasse volstrekt rechteloos. Een rechteloosheid die nog eens wordt verergerd door de vele conflicten over eigendommen, arbeidsverhoudingen en binnenshuis. De Nicaraguaanse organisatie CENIDH (=Centro Nicaragüense de los Derechos Humanos) heeft daarom in de loop van de afgelopen jaren een netwerk van rechtswinkels in het land opgezet om burgers beter te beschermen tegen elkaar en tegen de overheid. Bij de opzet van dit netwerk wordt CENIDH ondersteund door de oecumenische vredesorganisatie EIRENE Internationaal, waarbij EIRENE Nederland is aangesloten. Dit project maakt deel uit van het programma `burgervredeswerk' van EIRENE Nederland waarmee wordt beoogd om zgn. burgervredeswerkers uit te sturen naar conflictgebieden elders om zonder de inzet van geweld, maar bijvoorbeeld via onderhandelingen, bemiddeling of de juridische weg, conflicten hanteerbaar te maken, aan verzoening te werken en escalatie tot een gewelddadig conflict te voorkomen.

Met de ondersteuning van de rechtswinkel in Estelli gaat het EIRENE Nederland niet enkel om financiële steun, maar ook om het betrekken van de Nederlandse juristen bij het werk van deze rechtswinkel. Advocatenkantoren in Nederland worden uitgenodigd om bepaalde activiteiten van de rechtswinkel in Estelli te ondersteunen of rechtenstudenten zouden misschien een stage kunnen lopen bij de rechtswinkel in Estelli. Deze concrete mogelijkheden tot steun zullen op 17 december aan de orde komen.

Tijdens de bijeenkomst zal Paul den Hartog een schets geven van het werk van EIRENE, Hielke Wassenaar van de rechtstoestand in Nicaragua en van het functioneren van de rechtswinkels van CENIDH en Jos Benders van de mogelijkheden voor advocatenkantoren e.d. om dit project te ondersteunen.





EIRENE Nederland