Ingezonden persbericht


Animatiefilm NIKO en de VLIEGENDE BRIGADE
grote winnaar Cinekid Competitie
Vakjury en publieksjury unaniem

Met de stemmen van o.a.
Georgina Verbaan, Cees Geel, Daniel Boissevain, Chris Zegers, Urbanus Regisseur Michael Hegner

Vanaf 17 december in heel Nederland te zien in de bioscoop

NIKO en de VLIEGENDE BRIGADE, de animatiefilm van de Finse regisseur Michael Hegner (Blub, ik ben een Vis), is de grote winnaar geworden van de Competitie van het Cinekid Festival (11-26 oktober). De film won maar liefst twee toonaangevende prijzen; de Cinekidleeuw Juryprijs en de KPN Cinekidleeuw Publieksprijs. Tevens het daarbij behorende bedrag van ¤ 15.000,- per prijs. Zowel de vakjury, bestaande uit Kasper Barfoot (Denemarken), Rock Demers (Canada), Firoze Bulbulia (Zuid-Afrika), Maria Bollini Lucisano (Italïe) en Sabine Veenendaal (Nederland), als de publieksjury waren unaniem. Beide riepen deze spannende animatiefilm over rendier Niko, die wil leren vliegen, tot grote winnaar uit. Het publiek beoordeelde de film met een 9.4!

Vanaf 17 december is NIKO en de VLIEGENDE BRIGADE in heel Nederland in de bioscoop te zien. Met o.a. de stemmen van Georgina Verbaan, Chris Zegers, Cees Geel, Daniel Boissevain en Urbanus.

Synopsis
Een mooi familieverhaal vol spanning en humor, waarin het jonge, naïeve en dappere rendier Niko op zoek gaat naar zijn biologische vader, die deel zou uitmaken van de mythische vliegende slee van "Santa Claus". Ondanks hoogtevrees en duizeligheid, trekt Niko er toch op uit om vlieglessen te krijgen van Julius, een oudere vliegende eekhoorn. Tijdens zijn gevaarlijke zoektocht naar zijn vader, wordt Niko ook bijgestaan door een assertieve zingende nerts. Ze worden echter tegengewerkt door wolven.

Niet alleen in Nederland maar ook in België, Duitsland, Zweden en thuisland Finland gaat NIKO en de VLIEGENDE BRIGADE in december 2008 in de bioscoop in première.

De stemmen
Georgina Verbaan leent haar stem aan de roze poedel Essie, die verdwaald raakt en bij wolven terechtkomt. De stemmen van de wolven worden ingesproken door: Cees Geel (Zwarte Wolf),
Daniel Boissevain (Wolf Smiley),
Chris Zeegers (Wolf Specs).
Urbanus is eekhoorn Julius, die zich over het dappere rendier Niko ontfermt. Herbert Flack is naast Leider van de rendieren ook de Kerstman. Francesca Van Thielen is Oona, de moeder van Niko. Els De Schepper is de zingende nerts Wilma.

Een film van Michael Hegner (Blub, ik ben een Vis) naar een scenario van Hannu Tuomainen en Marteinn Thorisson. Productie Hannu Tuomainen in co-productie met het Belgische Skyline Entertainment (De Hel van Tanger, TV-serie Aspe).

Vanaf 17 december is deze mooie en spannende animatiefilm in heel Nederland in de bioscoop te zien.
Distributie: Bridge / RCV Entertainment.


---

Cinekid Festival
Tyche van Bommel
Tel: 020 5317890 E-mail t.vanbommel@cinekid.nl

MVSP Publiciteit
Monique van Schendelen, Jay Soerdjbalie, Anne Langewouters, Menno Ribbelink, Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885 E-mail: monique@mvsp.nl, jay@mvsp.nl, anne@mvsp.nl, menno@mvsp.nl