Persbericht zonnecollectoren voor Brazilie 'Sítio Shalom'

29/10/2008 19:41

MK+

Op 17 en 27 december 2008 vertrekken10 vrijwilligers vanuit Grou naar Brazilië om zonnecollectoren te plaatsen op acht woningen op de woonboerderij 'Sítio Shalom' in Pequeri.

Deze woonboerderij is de spil waarom het werk van de Nederlander Robert Smits (www.helpmijleven.org) draait. Hier worden straatkinderen opgevangen en krijgen ze onderdak, voedsel en educatie aangeboden. Met giften van honderden mensen en met behulp van groepen Nederlandse jongeren groeide de boerderij in tien jaar tijd uit tot een volledig kinderdorp. Er staan acht woonhuizen waarin elk acht kinderen wonen onder begeleiding van een pleegouder. Daarnaast is er een centrale keuken met eetzaal, een gebouw waarin vrijwilligers en gasten kunnen verblijven, cursusruimten, een sportveld en kantoren voor de medewerkers.

De acht huizen worden permanent door 50 á 60 kinderen bewoond.

De woningen zijn eenvoudig uitgevoerd en beschikken over koud water en elektriciteit. Het verwarmen van het water gebeurt met elektrische energie. De energie levering in Brazilië is onbetrouwbaar en de energiekosten zijn een behoorlijke post op de exploitatierekening. De verwachting is dat deze kosten in de toekomst zullen stijgen. Om die redenen is een project opgestart om de warmwater voorziening van de woningen door zonneverwarming te realiseren. Elk huis moet daarom worden voorzien van zonneboilers. Alle benodigde materialen zullen worden betrokken van lokale bedrijven uit de omgeving van Pequeri. Per huis zijn naast het nodige leidingwerk en bouwmateriaal twee zonnecollectoren nodig en een boiler van 200 liter. De kosten per huisje worden begroot op euro 2500,=. De totale kosten voor dit project bedragen ca. euro 29.000,=. De Nuon Foundation heeft reeds een bedrag van euro 11.000,= toegezegd. Voor het resterende bedrag wordt financiële ondersteuning gezocht.

Kijk ook op www.zonnecollectorenbrazilie.nl en volg de werkzaamheden op de voet!





http://www.zonnecollectorenbrazilie.nl