Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 december 2008

Persbericht - embargo tot 17.12.2008 ­ 09.00 uur

BPF Bouw: geen ruimte voor toeslagen

Het bestuur van BPF Bouw heeft besloten om de pensioenuitkeringen per 1 januari 2009 niet te verhogen.

Net als andere financiële instellingen heeft BPF Bouw veel last van de negatieve ontwikkelingen op de financiële markten. Daarom heeft BPF Bouw onvoldoende financiële ruimte om de pensioenuitkeringen te verhogen.

Het vermogen van BPF Bouw is in de eerste plaats bedoeld om de huidige en toekomstige pensioenen te betalen. Daarnaast streeft BPF Bouw er naar om alle (oud)werknemers in de bedrijfstak een welvaartsvast pensioen te bieden. Alleen als de pensioenen ruim voldoende zijn gedekt door het belegde vermogen, kan BPF Bouw besluiten om de pensioenuitkeringen te verhogen.

BPF Bouw streeft er naar de nu opgelopen achterstand in de vijf volgende jaren te repareren. Of BPF Bouw daarin zal slagen is afhankelijk van het herstel van de financiële ruimte.

Voor deelnemers die hun pensioen nog opbouwen, is een deel van de door hen betaalde pensioenpremies bestemd voor de toeslag. Het bestuur van BPF Bouw heeft daarom besloten deze deelnemers een gedeeltelijke toeslag te verlenen. Hun opgebouwde pensioen is verhoogd met 0,72%.

Onder de huidige bijzondere omstandigheden ontkomt BPF Bouw er niet aan de pensioenpremie voor de basisregeling in 2009 te verhogen tot 18,9% van de pensioengrondslag. Voor de sector Bouwbedrijf (inclusief UTA) neemt de totale pensioenpremie minder toe, omdat de premie voor de aanvullingsregelingen kon worden verlaagd. Ook voor de sectoren Timmerindustrie en Natuursteen daalt de premie voor de aanvullingsregeling enigszins; voor de sector Afbouw neemt deze premie iets toe.

Profiel BPF Bouw
Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) verzorgt de pensioenvoorziening van circa 900.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid. Bij het BPF Bouw zijn ruim 15.000 bedrijven en ondernemingen aangesloten uit de sectoren bouwbedrijf, timmerfabrieken, afbouw en natuursteenbedrijf. Het belegd vermogen bedraagt circa 23 miljard. De administratie van het fonds en het beheer van het vermogen zijn opgedragen aan Cordares en BPF Bouwinvest.