Locatie: Landgoed Bronbeek, restaurant, congres- en reüniecentrum Kumpulan


Datum: woensdag 17 december 2008


Tijd: 9.30


Ministerie van Defensie


Allerlaatste Djocja-reünie

Datum: 17 december
Tijdstip: 9.30
Locatie: Landgoed Bronbeek, restaurant, congres- en reüniecentrum Kumpulan

Zestig jaar geleden werden voor het eerst op grote schaal Nederlandse parachutisten ingezet. Dit gebeurde bij de acties op Djocjakarta, het toenmalige Nederlands-Indië. `Operatie Kraal', onder leiding van generaal Spoor, was gericht op de verovering van Midden-Java en de uitschakeling van de naar onafhankelijkheid strevende Republikeinse Regering onder leiding van Soekarno.

´Operatie Kraal´ ging in de vroege ochtend van zondag 19 december 1948 van start. Vanuit 37 Dakoto´s sprongen Nederlandse parachutisten boven het vliegveld van Djocjakarta. Ten koste van enkele doden en gewonden aan Nederlandse zijde werden nog diezelfde dag het vliegveld, de stad en het paleis veroverd. Bij het paleis werd Soekarno gevangengenomen.

Op woensdag 17 december vindt de allerlaatste reünie plaats ter gelegenheid van het feit dat de acties op Djocja 60 jaar geleden plaatsvonden. Deze groots opgezette reünie wordt gehouden op Bronbeek in de Kumpulan.

Aan de reünie wordt deelgenomen door alle oud-para's van 1 en 2 Paracompagnie, de leden van het Depot / Korps Speciale Troepen (DST / KST), de bemanningen van de deelnemende vliegtuigen, de parapakkers en araherstellers, weduwen van overleden (para) commando's, relaties van de reünisten en genodigden.

Programma:
9.30-11.00: ontvangst
11.00: opening door de organisator, de heer van Groeninghen
11.10-11.30: officiële deel reünie, toespraken
11.30-17.00: informele deel reünie

Achtergrondinformatie


* Het conflict in Nederlands-Indië (1945 - 1950)