Ingezonden persbericht

Ruim anderhalf miljoen euro STW-Valorisation Grants voor ondernemende wetenschappers

Zestien ondernemende wetenschappers hebben in de najaarsronde 2008 een STW Valorisation Grant weten te bemachtigen voor het marktrijp maken van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. De gehonoreerde voorstellen in deze ronde worden gefinancierd door Technologiestichting STW, ICTRegie en ZonMw.

Uitslag Valorisation Grant ronde 9

In de Valorisation Grant ronde 9 zijn 14 fase-1 voorstellen ingediend, waarvan er 8 zijn gehonoreerd. De indieners krijgen in totaal 200.000 euro. Van de 15 ingediende fase-2 voorstellen zijn er ook 8 gehonoreerd. De indieners van deze voorstellen krijgen in totaal 1.600.000 euro; alles bij elkaar 1.800.000 euro. Het geld is voor ondernemende wetenschappers die hiermee op weg worden geholpen naar commercialisering van hun idee.

Sterke ideeën

Ondernemende wetenschap blijkt een breed terrein te bestrijken. Tussen de ingediende fase 1-voorstellen vinden we onder andere: het ontwikkelen van aaibare LED-lampen en het ontwerpen van SmartGoals (voetbaldetecterende poortjes die handig zijn bij voetbaltraining). Aan duurzaamheid wordt uiteraard gedacht, bijvoorbeeld door het maken van nieuwe biodiesel met behulp van algen. Ook bij de fase 2 aanvragen vinden we bijzondere plannen: opvouwbare containers, beter gestroomlijnde vrachtwagens en een roterende gasklep voor zuinigere motoren, om er een paar te noemen. Een vruchtbare oogst van sterke voorstellen, die dan ook met ruim anderhalf miljoen euro gehonoreerd wordt.

STW Valorisatie Workshop "Oriëntatie op ondernemerschap"

Van de indieners van de in totaal 29 fase 1 en fase 2 voorstellen hadden er 11 eerder de STW Valorisatie Workshop "Oriëntatie op ondernemerschap" gevolgd. Van die 11 voorstellen zijn er in deze ronde 8 gehonoreerd, waaronder het voorstel dat op de hoogste plaats in de ranking voor de fase 1 projecten is geëindigd en het voorstel dat op de hoogste plaats in de ranking voor de fase 2 projecten is geëindigd.

TU/e

De TU Eindhoven heeft het in deze ronde van de Valorisation Grant opvallend goed gedaan. Van de 10 voorstellen die door aanvragers vanuit de TU/e zijn ingediend zijn er maar liefst 8 gehonoreerd.

Over de Valorisation Grant

De Valorisation Grant is opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Small Business Innovation Research (SBIR) programma, een omvangrijk stimuleringsprogramma dat al 20 jaar voor veel nieuwe innovatieve bedrijvigheid in het MKB-segment zorgt. De Valorisation Grant kent, net als SBIR, drie fases. In fase 1 kunnen aanvragers maximaal 25.000 euro financiering krijgen voor het uitvoeren van een onderzoek naar de technologische en commerciële haalbaarheid. In fase 2 kunnen de aanvragers 200.000 euro financiering krijgen voor de verdere ontwikkeling van hun ideeën tot aan fase 3, het moment dat externe financiers instappen.

()

Een lijst met gehonoreerde projecten is te vinden op http://www.stw.nl/Programmas/ValorisationGrant/

Contactpersoon Valorisation Grant bij STW is Dr mr Ard Cools, STW (030)6001315, a.cools@stw.nl