Gemeente Schermer



(17-12-2008)

Overeenkomst Graft-De Rijp, Schermer, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap

Eilandspolder-Oost uitgebaggerd

Het baggeren van het oostelijk deel van de Eilandspolder, tussen De Rijp, Grootschermer en Schermerhorn start eind volgend jaar. In drie jaar tijd wordt een half miljoen kubieke meter bagger uit de polder gehaald. De gemeenten Schermer en Graft-De Rijp, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben vandaag een overeenkomst getekend.

De overeenkomst over het integraal baggerplan Eilandspolder-Oost is ondertekend door hoogheemraad C. Mantel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, burgemeester P.G. Moeijes van gemeente Schermer, wethouder D. van der Goot van gemeente Graft-De Rijp en districtshoofd K. Romeijnders van Staatsbosbeheer. In de overeenkomst wordt de verdeling van de kosten en verantwoordelijkheden tussen de partijen geregeld. Uitgangspunt voor de kostenverdeling is de hoeveelheid water, waarvoor iedere eigenaar de onderhoudsplicht heeft.

Het baggerwerk wordt buiten het broedseizoen in drie jaarlijkse blokken uitgevoerd, waarbij aan de kant van De Rijp wordt gestart. Het baggeren is vooral nodig om de doorstroming en de waterkwaliteit van de Eilandspolder van het gebied tussen De Rijp, Groot-Schermer en Schermerhorn te verbeteren. Zonder baggeren zouden de natuur- en vogeldoelstellingen, de landschapsstructuur, agrarische activiteiten en recreatie in de vorm van varen, vissen en schaatsen het bijzondere veenweidegebied onmogelijk worden.

Omdat de bagger niet of nauwelijks verontreinigd is, wordt het op de kant gelegd. Er worden in het gebied ook weilanddepots ingericht. Na de vergunningverlening zal naar verwachting de eerste fase van het werk na het broedseizoen 2009 aan de kant van De Rijp starten. In drie blokken van een jaar wordt het werk dan tot het voorjaar van 2012 uitgevoerd.

Eigenaren en gebruikers van het gebied worden tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden.


---

Stompetoren, 17 december 2008