European Union



Brussel, 16 december 2008

Investeren in de reële economie: cohesiebeleid van centraal belang voor het herstelplan

Vandaag is de Commissie met een verslag gekomen over de bijdrage die het cohesiebeleid kan leveren aan het Europees economisch herstelplan en de reële economie. Het verslag noemt een aantal maatregelen om meer vaart te zetten achter "slimme" investeringen op nationaal en regionaal niveau: eenvoudiger toegang tot subsidies, meer steun voor de slachtoffers van de crisis en meer financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen (het mkb).

"Om de directe gevolgen van de financiële crisis op te vangen en de langetermijngroei te bevorderen, zullen we samen met de lidstaten en de regionale en lokale overheden de cohesieprogramma's in de sectoren met het grootste potentieel sneller uitvoeren", aldus Danuta Hübner, commissaris voor regionaal beleid.

Vladimír Spidla, commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, voegt daaraan toe: "De financiële en economische gevolgen lopen van lidstaat tot lidstaat, van regio tot regio en van inwoner tot inwoner uiteen. In elk geval worden bij economische tegenspoed de meest kwetsbare groepen in de samenleving altijd het zwaarst getroffen. Daarom moet de EU-steun met name gaan naar hen die het meeste risico lopen op werkloosheid of sociale uitsluiting."

De Commissie doet aanbevelingen op de volgende gebieden:

Sneller investeren om de vraag te stimuleren

De Gemeenschap investeert vooral via het cohesiebeleid in de reële economie. Met het beleid zijn aanzienlijke financiële middelen gemoeid (347 miljard euro over de periode 2007-2013). Op regionaal en lokaal niveau kan daarmee vitale steun worden geboden en kunnen stabiele investeringen worden gedaan. De overheid moet een grote rol spelen bij het herstel van het vertrouwen. In een aantal lidstaten, en met name de lidstaten van Midden- en Oost-Europa, is het cohesiebeleid goed voor meer dan de helft van de totale overheidsinvesteringen.

Door meer vaart te zetten achter structuurfondsinvesteringen kan de vraag in de belangrijkste sectoren van de economie worden gestimuleerd. Als daarnaast bepaalde uitgaven naar voren worden gehaald, krijgt de economie meteen een grote financiële stimulans. Stabiele financiering kan ook gemakkelijker worden verkregen via innovatieve financieringsmechanismen. De Commissie en het Europees Investeringsfonds (EIF) dringen er daarom bij de lidstaten op aan om hun voordeel te doen met "Jeremie" (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), waarmee het mkb gemakkelijker aan leningen kan worden geholpen. Samen met de Europese Investeringsbank steunt de Commissie ook "Jasmine" (Joint Action to Support Micro-Finance Institutions in Europe). Met behulp van deze faciliteit kunnen niet-bancaire microkredietverleners hun dienstverlening verbeteren en hun positie consolideren.

Financiering richten op groei en werkgelegenheid

Van de cohesiemiddelen is meer dan 65% (230 miljard euro) bestemd voor investeringen in de vier topprioriteiten van de EU-strategie voor groei en werkgelegenheid: burgers (werkgelegenheid), bedrijven, infrastructuur en energie, onderzoek en innovatie. Deze focus is van essentieel belang om het herstel te bespoedigen, het concurrentievermogen te verbeteren en de koolstofarme economie dichterbij te brengen.

In het verslag wordt erop gewezen dat sommige cohesieprogramma's mogelijk aangepast moeten worden om deze sterker te concentreren op investeringen die onmiddellijk groei kunnen genereren, en op investeringen in sectoren die het zwaarst zijn getroffen. In hun (eind 2009 uit te brengen) strategische verslagen kunnen de lidstaten een eerste balans opmaken en aangeven waar ze nationale en regionale programma's willen bijstellen. Om Europa uit het economische dal te helpen, beveelt de Commissie aan om de programma's van het Europees Sociaal Fonds meer te richten op het aan de slag helpen van werklozen, op de bestrijding van langdurige werkloosheid en op een betere afstemming van het kwalificatieniveau van werknemers op de vraag uit de arbeidsmarkt. Ook wordt er bij de lidstaten op aangedrongen om meer te investeren in energie-efficiëntie, schone technologieën, duurzaam vervoer, energieverbindingen en breedbandnetwerken.

Ter informatie

De in de mededeling voorgestelde maatregelen vormen een aanvulling op de maatregelen die al in het Europees economisch herstelplan zijn aangekondigd om de kasstroom van de overheid met de uitkering van voorschotten te verbeteren, om het systeem van vaste bedragen en forfaitaire betalingen te vereenvoudigen en uit te breiden, zodat overheidsinstanties sneller projecten kunnen opzetten, en om bepaalde wijzigingen door te voeren om investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie mogelijk te maken (zie MEMO/08/740 en IP/08/1874).

De mededeling is te vinden op:

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/recovery/

http://ec.europa.eu/esf