Ingezonden persbericht

Persbericht

Pagina
1/1

Tijdelijke ondersteuning MEE pakketmaatregel AWBZ

UTRECHT, woensdag 17 december 2008

Door de wijzigingen in de AWBZ hebben mensen met een lichte beperking vanaf 2009 geen recht meer op begeleiding. Om ervoor te zorgen dat mensen zich voor kunnen bereiden op de nieuwe situatie, hebben het ministerie van VWS en MEE afspraken gemaakt. Mensen die hun recht op begeleiding verliezen kunnen terecht bij MEE. Samen met een consulent van MEE wordt gezocht naar een goede oplossing.

Veranderingen AWBZ
Vanaf 1 januari 2009 verandert de AWBZ op enkele onderdelen. De functies ondersteunende en activerende begeleiding en behandeling worden samengevoegd tot twee nieuwe functies: begeleiding en behandeling. Alleen mensen met matige of ernstige beperkingen krijgen nog AWBZ-begeleiding. Een groep mensen zal in 2009 het recht op AWBZ-begeleiding verliezen. Voor deze mensen is er een gewenningsperiode van maximaal zes maanden.

Ondersteuning door MEE mogelijk
Als aanvulling op de gewenningsperiode kunnen de mensen die hun recht op begeleiding in 2009 verliezen, gebruik maken van MEE, instellingen die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking. Deze ondersteuning is tijdelijk en vervangt niet de ondersteunende of activerende begeleiding. Samen met de cliënt verkent MEE de nieuwe situatie en bekijkt hoe de cliënt zelfstandig kan functioneren of zijn ondersteuning zelf kan leren organiseren. Zo nodig betrekt MEE het bestaande netwerk (familie, vrienden enzovoort) hierbij of kijkt hoe dat netwerk kan worden vergroot. MEE heeft een landelijk dekkend netwerk van vestigingen. Hierdoor is er altijd een MEE bij u in de buurt. U vindt de dichtstbijzijnde vestiging via www.mee.nl of 0900-999 88 88 (lokaal tarief).

Samen met gemeenten en andere organisaties
Soms zijn steunsystemen nodig om blijvende oplossingen te bieden. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn hierbij onmisbaar. Ook is er aandacht nodig voor inclusief beleid: het aanbod van reguliere organisaties moet ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. MEE wil hieraan bijdragen door samen te werken met welzijnsorganisaties en gemeenten.