Gemeente Zwolle

FC Zwolle niet meer afhankelijk van gemeente

Datum uitgave persbericht: 12/17/2008

Vanaf 1 januari 2009 staat FC Zwolle op eigen benen. Alle financiële relaties tussen de club en de gemeente Zwolle zijn met ingang van het nieuwe jaar beëindigd. De liquiditeitspositie van de club is sterk verbeterd. De club is binnen de KNVB-normering zelfs tot een gezonde financiële club gepromoveerd. FC Zwolle hoeft niet meer te lenen bij de bank, dus komt daarmee een einde aan de garantstelling door de gemeente.

Sinds de club in het nieuwe stadion speelt is er sprake van extra inkomsten van sponsoren. Daarnaast trekt de club meer bezoekers naar het nieuwe stadion. De verwachting is dat als het nieuwe stadion volledig is afgebouwd de inkomsten nog verder zullen stijgen.

Prestatiecontract

Vanaf 1999 heeft FC Zwolle een lening afgesloten bij de bank, waarvoor de gemeente garant stond. In een prestatiecontract was afgesproken dat deze lening gefaseerd moest worden afgelost en daarmee ook de gemeentelijke garantstelling. FC Zwolle heeft zich gehouden aan de afspraak om met ingang van 1 januari 2009 niet meer gebruik te maken van de gemeentegarantie, ondanks de vertraging van de nieuwbouw en het feit dat lange tijd in en bouwput moest spelen. Martin Knol, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Oosterenkstadion: 'De leiding van de club verdient zeker een compliment voor het op orde maken van de financiële huishouding en dat de club in sportief opzicht nog steeds goed presteert'.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 17-12-2008 tot 16-01-2009