Gemeente Maastricht

Gemeenteraad Maastricht geeft groen licht voor kandidaatstelling Maastricht Culturele Hoofdstad 2018

Grensoverschrijdend wordt grenzeloos. Europees gevoel komt tot volle wasdom.

17 december 2008

De gemeenteraad van Maastricht heeft tijdens de raadsvergadering van 16 december besloten om een proces in werking te zetten voor de titel van Culturele Hoofdstad 2018. Dit besluit volgt op een verkenningsfase van een jaar waarin nut & noodzaak, organisatorische & financiële aspecten en de economische & culturele effecten van het proces, de kandidaatstelling en de verwerving van de titel Culturele Hoofdstad van Europa werd onderzocht.

Uniek bij deze verkenning was het Pick up Art project, waar via een culturele dating tussen raadsleden en culturele experts van het Kultureel Overleg Maastricht raadsleden zelf het huidige Maastrichtse Culturele klimaat onderzochten en over hun ervaringen een weblog bijhielden (www.maastricht.nl > gemeenteraad > pick up art)

Voor de gemeenteraad van Maastricht staat voorop dat het proces naar Culturele Hoofdstad en de universele taal van cultuur onmiskenbaar bijdraagt aan een hechte partnership met de Euregionale steden, Aken, Hasselt, Heerlen, Luik, Sittard-Geleen en de provincies Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, en de provincie Luik. Deze overtuiging wordt door de andere steden en provincies van harte onderschreven.

De gemeenteraad van Maastricht wil dat de keuze voor kandidaatstelling, een blijvend en duurzaam positief effect heeft op de economische structuur en de positionering van de stad als een internationale cultuurstad van Europese allure. Om tot een kwalitatief hoogwaardige kandidatuur te komen wil de gemeenteraad van Maastricht van start met een enerverend en katalyserend proces. Een proces dat de verbeeldingskracht van jong en oud aanspreekt, inspireert tot onorthodox denken door instellingen en bedrijven, en het verkennen van nieuwe culturele horizonten en identiteiten stimuleert.

In de periode 1 januari 2009 - januari 2018 worden daarom denkers, ontwerpers, makers, historici, wetenschappers en bevolking uitgedaagd het uitgangspunt: breuklijn van culturen, te exploreren, hun bevindingen te articuleren, vorm te geven. Maastricht en Euregio onderscheiden zich namelijk van de andere Nederlandse potentiële kandidaten doordat het een confrontatie en een contextualisering van culturen en van culturele dimensies als dynamiek in zich draagt. Het tegen elkaar aanschuren van culturen ligt in de genen van dit gebied verankerd en laat zich duiden aan de hand van begrippenparen Germaans/Latijnse, industrieel/agrarisch, wijk/wereld, high/low, modern/klassiek, traditie/vernieuwing, allochtoon/autochtoon.

Een letter of intent met Malta en een convenant tussen het college van gedeputeerde staten van de provincie Limburg en het college van b & w Maastricht zijn reeds ondertekend tijdens de verkenningsfase van afgelopen jaar.