Gemeente Alkemade


Leyten ontwikkelt nieuw Dorpshart Leimuiden
17-12-2008

Leyten Vastgoed is gekozen als samenwerkingspartner voor de ontwikkeling van het nieuwe Dorpshart Leimuiden. Dat heeft het college vorige week dinsdag besloten. Deze keuze is gemaakt na een uitvoerige analyse van de plannen van Vink en Veenman en van Leyten.

Ook zijn de adviezen van de klankbordgroep, raadsleden en bewoners bij het nemen van dit besluit meegenomen. Bijna unaniem is gekozen voor Leyten. Ondanks een duidelijke voorkeur voor het plan van Leyten zijn ook enkele kritische geluiden gehoord en zijn er aandachtspunten gesignaleerd. Deze krijgen zeker aandacht bij verdere uitwerking van het masterplan. De aangedragen alternatieve ideeën hebben het college echter niet kunnen overtuigen, hoewel elementen daarvan zeer waardevol zijn.

Het plan van Leyten combineert een kwalitatief hoogwaardig voorzieningencentrum met behoud van het dorpse karakter van de kern Leimuiden. Bovendien onderscheidt dit plan zich door een gedegen financiële onderbouwing. Tot slot heeft de gemeente veel vertrouwen in Leyten omdat deze ontwikkelaar ook belegger is en zich langdurig aan het dorpshart zal verbinden. De gemeente gaat komende weken met Leyten Vastgoed om de tafel om zo spoedig mogelijk een samenwerkingsovereenkomst rond te krijgen.

Voor het noordelijke deelgebied werkt de gemeente vrijwel direct na het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst de plannen verder uit tot definitieve plannen. Voor het zuidelijke deelgebied wordt komend jaar een aparte realisatieovereenkomst gesloten omdat op dit moment nog onduidelijk is of de benodigde percelen verworven kunnen worden. De uitwerking van de plannen en de totstandkoming van een definitieve overeenkomst voor de zuidkant is een uitdaging voor het nieuwe gemeentebestuur.