D66

Debat over godslastering in impasse

17 december 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat het schrappen van het verbod op godslastering (artikel 147) en het uitbreiden van het 'beledigingsartikel' (artikel 137c) los van elkaar behandeld worden. Dit zei de sociaal-liberaal tijdens het debat met minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) over beide onderwerpen. D66 ziet niets in het uitbreiden van het beledigingsartikel, omdat het de vrijheid van meningsuiting beperkt. D66 ijvert er ook al jaren voor het verbod op godslastering uit de wet te halen. Van der Ham vreest dat de minister het echter als een 'package deal' aan de Tweede Kamer voorlegt.

Koppeling niet goed

Van der Ham: "Minister Hirsch Balin heeft een listige manier gevonden om het schrappen van de bepaling over godslastering uit te stellen. Hij zegt dat hij alleen dat artikel wil schrappen als het gepaard gaat met het uitbreiden van het beledigingsartikel. Door zijn beoogde uitbreiding kunnen groepen mensen, ook als ze indirect zeggen te zijn beledigd, naar de rechter stappen. Dan worden de begrenzingen van wat je wel of niet kan zeggen erg onduidelijk. Groepen zijn niet uniform. Wat voor de één een belediging is, is dat voor de ander niet." D66 vindt dat de minister moet volstaan met het schrappen van het verbod op godslastering. "Door het aan iets anders te koppelen dreigt er nu een patstelling te ontstaan", aldus Van der Ham.

Belediging

De minister vindt dat bij een mogelijke belediging altijd eerst naar de context gekeken moet worden, bijvoorbeeld of het een bijdrage aan het maatschappelijk debat levert. Ook moet er volgens hem bekeken worden of een uiting `onnodig grievend' is. Van der Ham vraagt zich af waar de grens ligt: "Met zo'n brede omschrijving kan iedereen zich over alles beledigd voelen. Filosoof Rob Wijnberg zei over het plan van het kabinet: `Of het wordt erg druk bij de rechtbank, of het wordt erg stil in het debat'."

Maatschappelijk debat

Van der Ham is van mening dat er zoveel mogelijk meningen moeten klinken, dus ook de afwijkende en extreme: "Door de botsing van argumenten en opvattingen wordt het debat over belangrijke zaken verdiept. Of dat nou de film van Wilders is, of de actie van Schreeuw om Leven die plastic foetussen gaat verspreiden. Of die uitingsvormen fatsoenlijk zijn, is niet aan de rechter te bepalen. Dat moet het maatschappelijk debat beoordelen."