Gemeente Zijpe


2008-12-18 Beleidsregels terugvordering en verhaal logo ISD Kop van Noord-Holland.jpg

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Kop van Noord-Holland voert de Wet werk en bijstand (WWB) uit voor zes gemeenten (Harenkarspel, Zijpe, Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Niedorp).

De WWB geeft gemeenten de bevoegdheid om bijstand terug te vorderen en te verhalen. De ISD-KNH maakt gebruik van deze bevoegdheden en heeft hiervoor eigen beleid. Het beleid zoals dat gold, stuitte op een aantal uitvoeringsproblemen. Daarom heeft het Dagelijks bestuur van de ISD op 20 november 2008 het debiteurenbeleid met ingang van 1 januari 2009 opnieuw vastgesteld. Dit beleid is vastgelegd in de Beleidsregel terugvordering en verhaal ISD Kop van Noord-Holland 2009. Deze beleidsregel is verder uitgewerkt in de Beleidsnotitie Terugvordering en Verhaal ISD Kop van Noord-Holland 2009.

Uitgangspunten van het debiteurenbeleid zijn:


- de ISD-KNH gaat doelmatig om met de invordering van uitstaande saldi;


- bijstand die door fraude ten onrechte is verstrekt, wordt altijd teruggevorderd;


- degene die aflossingsruimte heeft, lost de vordering zo veel mogelijk af;


- ten aanzien van fraudevorderingen gelden strengere aflossingsbepalingen dan voor andere vorderingen;


- debiteuren hebben de ruimte om zelf aflossingsvoorstellen te doen;


- debiteuren die niet meewerken aan terugbetaling, worden effectief aangepakt door directe aanmaning, eventueel gevolgd door gedwongen invorderingsmaatregelen;


- bijstand wordt verhaald op degene die zijn onderhoudsverplichtingen niet nakomt;


- heronderzoeken naar gewijzigde aflossingsmogelijkheden worden alleen gedaan wanneer er een reële kans bestaat dat deze zijn gewijzigd. Dit om te voorkomen dat debiteuren onnodig worden belast met heronderzoeken.

Kwijtschelding

Wanneer de debiteur stipt aflost op een openstaande vordering, dan kan dit onder voorwaarden leiden tot kwijtschelding. Op een vordering die de debiteur niet verwijtbaar is, moet tenminste 36 maanden worden afgelost; voor fraudevorderingen is dat 60 maanden. Daarbij geldt wel, dat de maximale aflossingscapaciteit van de debiteur wordt gebruikt voor aflossing.

De ISD-KNH kent tevens de mogelijkheid van een afkoopsom: de debiteur kan een bedrag aanbieden tegen finale kwijting. Dit bedrag moet hoger zijn dan het bedrag dat naar verwachting op grond van een maandelijkse betaling zal worden afgelost.

Verder kan de ISD-KNH met ieder voorstel instemmen, waarmee de debiteur binnen drie jaar zijn vordering(en) heeft afgelost. Dan moet er wel tenminste 50 euro per maand worden betaald.

De nieuwe beleidsregels treden ingaande 1 januari 2009 in werking. De gewijzigde beleidsregels liggen ter inzage bij de ISD-KNH. Voor inzage kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 telefonisch een afspraak maken (telefoon 0224 210 700).