PvdA Europees parlement


Minder administratielast voor midden en kleine bedrijven

18 december 2008

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de voorstellen van PvdA- europarlementarier Ieke van den Burg om de boekhoudverplichtingen voor het Midden-en Kleinbedrijf (MKB) te vereenvoudigen. Daarnaast is een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt verzocht om zo snel mogelijk met voorstellen te komen om micro-entiteiten* vrij te stellen van Europese boekhoudverplichtingen en met een uniform stelsel van de boekhoudregels voor het MKB.

Volgens Van den Burg is het juist nu met de economische crisis belangrijk om het MKB een hart onder riem te steken door de administratieve lastendruk vanuit Europa te verminderen. Het belangrijkste element van haar voorstellen is de opheffing van de verplichting voor middelgrote ondernemingen om in bepaalde gevallen een geconsolideerde jaarrekening op te stellen. Ook hoeven middelgrote ondernemingen niet langer informatie te verschaffen over de kosten van oprichting en uitbreiding.

De resolutie roept de Europese Commissie op om lokaal opererende micro-entiteiten*, zoals de kruidenier op de hoek van de straat, vrij te stellen van boekhoudverplichtingen. "Wat mij betreft is een Europese vrijstelling een goede tussenoplossing, maar een harmonisatie met simpele regels moet het uiteindelijke resultaat zijn. Nationale regels zullen immers blijven bestaan en een wirwar aan die regels maakt het lastiger om op de Europese markt te opereren. Alle bedrijven, ook kleine, zijn gebaat met simpele en eenduidige Europese regels met zo min mogelijk nationale toevoegingen en afwijkingen", aldus Van den Burg.

Ook vraagt het Europees Parlement in de resolutie om een snelle en gestructureerde introductie van XBRL. Dit is een electronisch systeem waardoor bedrijven maar één keer alle relevante verslaggevingsinformatie hoeven in te voeren. Van den Burg: "Diverse instanties, zoals banken of de belastingdienst, kunnen er dan gebruik van maken zonder bedrijven steeds weer lastig te vallen met nieuwe formulieren en vragenlijsten. Dat is pas echt administratieve lastenverlichting!".


* Micro- entiteiten zijn:


- een balans tot 500.000 euro


- een omzet tot 1.000.000 euro


- gemiddeld tot 10 werknemers in het financiële jaar