Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


18.12.2008

Akkoord EP en Raad over hernieuwbare energie definitief

Tegen 2020 moet 20 procent van de Europese energieconsumptie uit hernieuwbare energiebronnen komen. Daarover hebben het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie nu een definitief akkoord bereikt. Het akkoord stelt ook dat 10% van het Europese verkeer tegen 2020 op biobrandstoffen moet rijden. Om eventuele negatieve effecten te voorkomen zijn duurzaamheidscriteria opgenomen in de tekst en worden er bonussen toegekend voor elektrische auto's en biobrandstoffen van de tweede generatie.

De richtlijn bevat eisen voor de CO2-prestatie in de biobrandstofketen. Ook worden gebieden met hoge biodiversiteitswaarde, zoals oerwoud en ander primair bos, beschermd. Gebieden met een hoge koolstofvoorraad moeten deze koolstofvoorraad behouden. Dit laatste betekent bijvoorbeeld dat wetlands voor de productie van grondstoffen voor biobrandstoffen niet ontwaterd mogen worden. Er komt een rapportageverplichting voor bedrijven over andere milieueffecten, zoals bodem, water en lucht. Ook wordt gerapporteerd over het herstel van verarmde gronden, sociale aspecten, voedselprijzen en landgebruiksrechten. De Europese Commissie zal elke twee jaar een rapportage uitbrengen over deze aspecten.

De duurzaamheidseisen gelden zowel voor de biotransportbrandstoffen als voor de vloeibare brandstoffen voor elektriciteits- en warmteopwekking die worden toegepast om te voldoen aan de doelstellingen uit de richtlijn. De Commissie krijgt de bevoegdheid om te beslissen dat bepaalde nationale en internationale systemen voor de productie van duurzame biomassa, bijvoorbeeld de RSPO, voldoen aan de eisen uit de richtlijn. De richtlijn draagt bij aan Europese harmonisatie omdat de lidstaten geen aanvullende duurzaamheidseisen mogen stellen aan de grondstoffen voor de biobrandstoffen.

Hernieuwbare energie
De opwaardering van hernieuwbare energiebronnen vormt een van de pijlers van het Europese klimaatplan. Het Europees Parlement en de Raad zullen dit akkoord op korte termijn bevestigen. "Dit akkoord is alvast een opsteker aan het begin van een week waarin de Europese leiders beslissen over het leiderschap en de geloofwaardigheid van het klimaatbeleid", zei hoofdonderhandelaar Claude Turmes van de groene fractie van het Europees Parlement. Het akkoord verplicht de EU om tegen 2020 20 procent van de energieconsumptie uit hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie te halen. Dit moet de uitstoot van CO2 beperken en de afhankelijkheid van buitenlandse olie verminderen. Volgens Turmes zou de sector ook twee miljoen nieuwe jobs genereren.

De lidstaten moeten nationale actieplannen opstellen om de nationale doelstelling te realiseren, welke door de Europese Commissie zullen worden beoordeeld. Voorts voorziet het akkoord tal van begeleidende maatregelen om hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, zoals een betere toegang tot het elektriciteits- en gasnetwerk. In 2014 wordt een eerste evaluatie gehouden.