Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. December

Nog steeds hoog percentage afgekeurd consumentenvuurwerk

18-12-2008

28 % van het onderzochte consumentenvuurwerk voldoet niet aan de regels. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Vliegende Brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie. Dit percentage wijkt weinig af van de 30% in 2007. Het afgekeurde consumentenvuurwerk is uit de handel genomen. Minister Cramer wil strenger toezicht op het vuurwerk en gaat afspraken maken met de vuurwerkbranche om herhaling te voorkomen.

Bij het onderzoek dat de inspectie samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgevoerd, is gekeken naar de stabiliteit, werking en samenstelling van het vuurwerk. In bijna de helft van de ongeveer 500 onderzochte gevallen blijkt dat het vuurwerk instabiel is, waardoor het gemakkelijk omvalt.

Verder trof de inspectie consumentenvuurwerk aan dat niet afging (weigeraars), onvoldoende werkte (vuurwerk dat niet hoog genoeg de lucht in gaat) of een verkeerde samenstelling heeft. In een enkel geval ontplofte het vuurwerk spontaan.

Ook maakte de VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst bekend dat in samenwerking met de Belgische en Duitse autoriteiten al 320 ton illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Vorig jaar was dat rond deze tijd 80 ton. Veel vuurwerk wordt als gevolg van de nieuwe strategie van VROM- in het buitenland onderschept.

Dossiers


* Vuurwerk