Partij van de Arbeid

Minder administratielast MKB

18-12-2008 04:16

Het Europees Parlement heeft ingestemd met voorstellen van PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg om de boekhoudverplichtingen voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te vereenvoudigen. Zo worden middelgrote ondernemingen in bepaalde gevallen niet langer verplicht een geconsolideerde jaarrekening op te stellen.

Het parlement heeft daarnaast een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt verzocht om zo snel mogelijk met voorstellen te komen om zogenaamde micro-entiteiten vrij te stellen van Europese boekhoudverplichtingen. Dit zijn kleine bedrijven met een balans tot 500.000 euro, een omzet tot 1.000.000 euro en met gemiddeld tot tien werknemers in het financiële jaar. Zoals de kruidenier op de hoek. Ook wordt de Commissie verzocht met een uniform stelsel van de boekhoudregels voor het MKB.

Volgens Van den Burg is het juist tijdens de economische crisis belangrijk om het MKB een hart onder riem te steken door de administratieve lastendruk vanuit Europa te verminderen. Het belangrijkste element van haar voorstellen is de opheffing van de verplichting voor middelgrote ondernemingen om in bepaalde gevallen een geconsolideerde jaarrekening op te stellen. Ook hoeven middelgrote ondernemingen niet langer informatie te verschaffen over de kosten van oprichting en uitbreiding.

Ook vraagt het Europees Parlement in de resolutie om een snelle en gestructureerde introductie van XBRL. Dit is een electronisch systeem waardoor bedrijven maar één keer alle relevante verslaggevingsinformatie hoeven in te voeren. Van den Burg: 'Diverse instanties, zoals banken of de belastingdienst, kunnen er dan gebruik van maken zonder bedrijven steeds weer lastig te vallen met nieuwe formulieren en vragenlijsten. Dat is pas echt administratieve lastenverlichting!'