Kamer wil dat Turkije dienstplicht voor Turkse Nederlanders afschaft

18/12/2008 16:59

SP

Een meerderheid van de Tweede Kamer en de nieuwe minister voor integratie Van der Laan steunen het pleidooi van de SP om Turkse Nederlanders vrij te stellen van de Turkse diensplicht. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: "De minister breekt hiermee met zijn voorganger die geen noodzaak zag dit onderwerp niet aan de orde te stellen bij de Turkse autoriteiten. Dat is winst."

De Turkse dienstplicht maakt volgens de SP een onterechte inbreuk op het leven van Turkse Nederlanders in Nederland. Niet alleen financieel maar ook emotioneel. "Het is niet meer van deze tijd om hier geboren en getogen Nederlanders van Turkse afkomst te verplichten de dienstplicht in Turkije te vervullen,"stelt Karabulut. "Behalve het vullen van de Turkse staatskas, dient de Turkse dienstplicht geen enkel ander doel."

Wat de SP betreft moet het kabinet de Turkse autoriteiten zowel nationaal als internationaal onder druk zetten om Turkse Nederlanders van deze plicht uit te zonderen.

Turks Nederlandse mannen van 20 tot 44 jaar worden door de Turkse overheid nog steeds verplicht om vijftien maanden in militaire dienst te gaan. Veel mannen kiezen voor een verkorte dienstplicht van drie weken en betalen de Turkse overheid hiervoor een bedrag dat kan oplopen tot 7668,- euro.