GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

18 december 2008

Nieuwste GAIA-eindejaarscampagne tegen foie gras: Degusteer de Faux Gras de GAIA en gun eenden en ganzen ook een fijne kerst
Ex-eendenvetmester getuigt: "Op het ogenblik dat het dier niet meer kan, slaan wij toe, dat is de schok van de gavage"

GAIA heeft vandaag haar nieuwe campagne tegen het dierenleed voor foie gras gelanceerd met een persconferentie in de Bioshop te Brussel. Deze campagne staat in het teken van diervriendelijke alternatieven. Voor de gelegenheid stelde GAIA een `eigen product' voor, de "Faux Gras de GAIA". "Als voorbeeld van een lekker en feestelijk alternatief."
De "Faux Gras de GAIA" is bedoeld als aandachtstrekker, maar daarom niet minder echt.
Als welgekomen bonus zal de "Faux Gras de GAIA" (normaal gesproken vanaf vrijdag) voor slechts 2,19 euro ook te koop zijn in verschillende winkels van Bio Shop en Origin'O (de opbrengst gaat naar GAIA-acties tegen foie gras). Zolang de voorraad strekt. Meer informatie daarover op de gloednieuwe website: www.fauxgras.be en op 02/ 245 29 50.

Speciale gast op de persconferentie was Philippe Lapaque, een Franse ex-vetmester van eenden uit de streek van Pau. Hij getuigde over het leed van de eenden, die hij als "gaveur" vetmestte voor foie gras merken, die ook in België te koop zijn in grootwarenhuizen. "De eenden worden ziek gemaakt, ineengezakt, uitgeput, ze happen naar lucht en ze kunnen niet meer," verklaarde Lapaque. "De dieren lijden in stilte, maar ze lijden wel echt." Dat illustreerde GAIA met nieuwe, in 2008 undercover gefilmde beelden, van de toestand in Franse bedrijven, die ook voor de Belgische markt produceren.

Philippe Lapaque, Michel Vandenbosch en Sébastien Arsac ( Stop Gavage )

"Meer dan ooit zijn we vastbesloten een einde te maken aan het onweerlegbare lijden van eenden en ganzen in de intensieve productie van foie gras," zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "In elk geval moeten de meest intensieve en wrede systemen gebannen worden. We willen "diervriendelijke(re) alternatieven op de maatschappelijke en politieke agenda plaatsen."

Deze namiddag hebben GAIA en Philippe Lapaque een onderhoud op het kabinet van minister voor dierenwelzijn Onkelinx.

Met een radiospot , die de komende dagen op verschillende zenders wordt uitgezonden, advertenties in 8 Vlaamse en Franstalige kranten, die tussen 19 en 22 december
verschijnen, moedigt GAIA de mensen aan om voor een diervriendelijk alternatief te kiezen en geen foie gras te eten. Met de kerst- en eindejaarsperiode zal in 7 Vlaamse en Waalse steden (Antwerpen, Luik, Hasselt, Namen, Marche-en-Famenne, Kortrijk en Bergen) een mobiel scherm van 7 m2 rondrijden dat voortdurend beelden van de campagne en het dierenleed bij de productie van foie gras toont. GAIA-actievoerders delen flyers uit en de mensen zullen hun vingers kunnen aflikken van de "Faux Gras de GAIA", overheerlijk op toast, en gegarandeerd zonder dierenleed!

Toelichting: - Zet Faux Gras de GAIA op uw feestmenu GAIA maakt dankbaar gebruik van een reeds bestaande plantaardige paté van Tartex, met de uitdrukkelijke toestemming van het bedrijf.


- Franse ex-vetmester van eenden getuigt over dierenleed Philippe Lapaque werkte enkele jaren geleden als professioneel vetmester van eenden voor Euralis, de belangrijkste producent van foie gras. Hij getuigt over zijn ervaringen tussen januari 2003 en eind 2003, de periode waarin hij onder contract stond bij Grimaud-Montfort, een filiaal van Euralis.
Lapaque: "In het begin slagen sommige eenden er nog in om zich zo goed en zo kwaad als het kan om te draaien, maar snel komen ze helemaal vast te zitten in hun kooi. In het begin kwam het ook vaak voor dat de krop en de huid van de dieren verwond werd... In dat geval hecht men het dier onverdoofd, of men doet gewoon niets en men let meer op de volgende keer, of het dier sterft. De eenden worden ziek gemaakt, ineengezakt, uitgeput, ze happen naar lucht en ze kunnen niet meer. Op het ogenblik dat het dier niet meer kan, slaan wij toe, dat is de schok van de `gavage'."


- Nieuwe undercover beelden
Zijn getuigenis wordt ondersteund door nieuwe beelden die de erbarmelijke levensomstandigheden tonen van eenden in de vetmesterijen van Euralis voor foie gras. Ze werden undercover gefilmd in Frankrijk in 2008 in drie vetmesterijen onder contract bij Euralis. Euralis levert foie gras zowel voor het merendeel van de verschillende merken als voor zijn eigen merken: Montfort, Rougié, Bizac en Pierre Champion. Twee van deze eigen merken worden ook in België verkocht: Montfort in Cora en Champion en Bizac in Cora.


- (Op sterven na) dood
De beelden tonen meerdere dode en zo goed als dode dieren, individueel opgesloten in uiterst kleine kooien, waarin ze zich niet eens kunnen omkeren of hun vleugels strekken (een leghen in een batterijkooi heeft meer ruimte!). De eenden krijgen een 20 cm lange metalen buis tot in de voormaag ingebracht, waarna de pneumatische dwangvoedermachine een vette maïsbrij naar binnen spuwt. Met zo'n machine worden tot 900 eenden per uur onder dwang gevoederd.


- Dieren lijden voor alle merken foie gras

De productie van alle merken foie gras gaat gepaard met dierenleed. Als gevolg van het (pneumatische) voederen onder dwang wordt "leversteatose" ontwikkeld, een pathologische vervetting van de lever, waardoor deze spectaculair (tot 10 x) in omvang toeneemt. De foie gras eenden ondergaan elke keer opnieuw een thermische shock, zodat ze happen naar lucht. Naarmate de dwangvoederperiode (12 dagen) vordert, en de longen steeds grotere rechtstreekse druk van de enorm vergrote lever moeten verwerken (eenden hebben geen diafragma), raken ze steeds meer in chronische ademnood, en happen ze voortdurend naar lucht.