De Nederlandse Bank


Brief aan pensioenfondsen inzake instructie indieningstermijn herstelplannen

Datum 18 december 2008

In de brief van De Nederlandsche Bank (DNB) van 18 november 2008 is aan de meeste pensioenfondsen die zich in een tekortsituatie bevinden de mogelijkheid geboden het daardoor benodigde herstelplan uiterlijk 1 april 2009 in te dienen. Met deze brief en de daarbij gevoegde instructie met bijlagen willen wij graag uw aandacht vragen voor een aantal logistieke zaken met betrekking tot die herstelplannen.

Dit in aanvulling op en ter uitwerking van de eisen die de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling stellen (noot 1). Tevens wordt aangegeven hoe met enkele vraagstukken kan worden omgegaan.

De instructie is in eerste instantie gericht op pensioenfondsen die van de mogelijkheid tot uitstel gebruik maken, maar geldt ook voor pensioenfondsen die in een later stadium in een tekortsituatie zijn gekomen of komen. Omdat niet duidelijk is hoe de situatie in de pensioensector zich zal ontwikkelen, wordt deze brief naar alle pensioenfondsen gestuurd.

Veel pensioenfondsen bevinden zich op dit moment in een tekortsituatie en moeten een herstelplan indienen. In het herstelplan moet worden beschreven op welke wijze het bestaande tekort zal worden opgeheven. Het herstelplan behoeft de instemming van DNB. Omdat DNB in korte tijd veel herstelplannen zal moeten beoordelen, is uit efficiƫntieoverwegingen gekozen voor zoveel mogelijk standaardisatie van de bij het herstelplan in te leveren documenten. Wij verzoeken u daarom rekening te houden met de bij deze brief gevoegde instructie.

Mocht uw fonds gedurende het opstellen van het langetermijnherstelplan in een dekkingstekort zijn geraakt, dan verzoeken wij u daar bij het opstellen van het herstelplan alsnog rekening mee te houden. Voor de volledigheid wijzen wij u erop dat u een dekkingstekort terstond bij DNB moet melden.

Op maandag 19 januari 2009 organiseert DNB een instructiemiddag om pensioenfondsen zo goed mogelijk te ondersteunen in het completeren van de technische documentatie van de herstelplannen. De middag is vooral gericht op personen/partijen die een belangrijke rol spelen in de ondersteunende activiteiten gericht op het opstellen en documenteren van een herstelplan. In bijlage I bij de instructie treft u een uitnodiging aan voor de instructiemiddag, welke plaatsvindt in Theater & Congrescentrum De Flint in Amersfoort.

Omdat hierover veel vragen zijn gesteld, willen wij u er in deze brief op attenderen dat een pensioenfonds met een dekkingsgraad lager dan 100% niet mag meewerken aan individuele waardeoverdrachten (noot 2), ook niet als de desbetreffende deelnemer onder normale omstandigheden recht zou hebben op waardeoverdracht.
Een voorgenomen collectieve of groepsgewijze waardeoverdracht moet altijd ten minste drie maanden voor de beoogde datum van overdracht aan DNB worden gemeld. Daarbij zal DNB alleen onder bijzondere omstandigheden toestemming verlenen voor overdracht als een van de betrokken pensioenuitvoerders een dekkingstekort heeft.

Tot slot wijzen wij u er op er rekening mee te houden dat DNB handhavingsmaatregelen, zoals een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom, kan treffen als DNB niet tijdig (dat wil zeggen uiterlijk 1 april 2009) de gevraagde informatie heeft ontvangen.

Voor eventuele vragen naar aanleiding van deze brief en de instructie kunt u contact opnemen met de toezichthouder van uw pensioenfonds.

Noot 1: Zie voor de eisen die worden gesteld aan herstelplannen de artikelen 138 tot en met 140 van de Pensioenwet en de artikelen 133 tot en met 135 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Noot 2: Op grond van de artikelen 70 tot en met 72 van de Pensioenwet en de artikelen 81 tot en met 83 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling.