Ingezonden persbericht


Motieven van migratie

bijeenkomst met Victor Nzuzi. actief in een boerenorganisatie in Congo en in de CADTM, Comite voor de Annulering van de Derde Wereld schuld

donderdag 18 december: Internationale Dag van de Migrant

Terwijl Oost-Congo momenteel de volledige aandacht krijgt vanwege de afschuwelijke oorlog en de vluchtelingenstromen is het platteland van Congo al decennia lang onderhevig aan westerse druk van grootschaligheid. Het leven van de gewone boeren wordt hierdoor steeds meer onmogelijk gemaakt. De Congolese boeren en het Congolese volk komen hiertegen in verzet. Het zijn de economische en sociale veranderingen in Afrika door de globalisering die aan de basis staan van de enorme migratiestromen binnen het continent en naar Europa toe.
Victor Nzuzi zal aan de hand van Afrikaanse schilderijen vertellen over het dagelijks leven van de boeren en over de motieven voor migratie. Tevens zal hij vertellen over de diverse Europese initiatieven in Congo om de Congolezen het migreren naar Europa te ontmoedigen. Victor steunt het verzet tegen Frontex en spreekt van een jacht op Afrikaanse migranten.

"Migration cannot be stopped, it is like water. The right to migrate should be guaranteed, immigrants are people like anybody else (...) I believe that being able to move freely is a right. Those who refuse to guarantee rights to immigrants have to think it over because that is a human rights violation plain and simply".

Iedereen is van harte welkom.

donderdag 18 december 2008 om 20.00 uur
De Wittenstraat 25 (Transnational Institute) in Amsterdam (bus 22 vanaf Centraal Staion (richting "Spaarndammerbuurt" halte "Nassauplein")

Op 18 december 1990 werd in de Verenigde Naties de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Rechten van Arbeidsmigranten en hun gezin aangenomen. 39 landen hebben de conventie geratificeerd. Geen enkel westers land heeft dit gedaan. In 2000 werd 18 december door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Migrant.

Organisatie: all included (http://www.allincluded.nl) en stichting LOS (http://www.stichtinglos.nl)