Gemeente Berkelland


Persbericht
Woensdag 17 december 2008

Beleidsvisie externe veiligheid ter vaststelling naar gemeenteraad Berkelland

Van 16 maart 2008 tot 22 mei 2008 heeft de Conceptbeleidsvisie externe veiligheid voor inspraak ter inzage gelegen. Met deze visie krijgen veiligheidsrisico's bij het werken en vervoeren van gevaarlijke stoffen een prominente plek bij besluitvorming rondom bestemmingsplannen en milieuvergunningen. Wethouder Johan Vennevertloo in een korte toelichting: "Gekozen is voor een benadering met vier gebiedstypen. Dit vanwege de afweging tussen twee belangrijke uitgangspunten: veiligheid in woonwijken en het niet onnodig frustreren van bedrijfsactiviteiten. Afgezien van de N18 door Eibergen is Berkelland 'relatief veilig'. Het gaat voornamelijk om 10 LPG-stations." De inspraak heeft drie schriftelijke reacties opgeleverd. Deze inspraakreacties hebben geleid tot enkele kleine wijzigingen in het voorstel voor de definitieve beleidsvisie. Insprekers zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Het werken met en het vervoeren van gevaarlijke stoffen brengt bepaalde veiligheidsrisico's met zich mee. Ongelukken met deze stoffen kunnen grote gevolgen hebben voor de omgeving. Het bekendste voorbeeld daarvan is de vuurwerkramp in Enschede. Het is een gegeven dat veiligheidsrisico's onlosmakelijk met de huidige maatschappij zijn verbonden. Desondanks is het wel noodzakelijk om hieraan grenzen te stellen. Externe veiligheid gaat over het beheersen van zulke veiligheidsrisico's. De term "externe" veiligheid wordt gebruikt omdat het risico voor de omgeving centraal staat. Het gaat om mensen die niet deelnemen aan de risicovolle activiteit. Deze mensen zijn dus als extern ten opzichte van die activiteit te beschouwen.

Binnen de gemeente Berkelland bevindt zich een beperkt aantal risicobronnen: tien LPG-tankstations, drie grote propaanopslagen, één groot gasdrukregel- en meetstation, twee grote opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen en één grote ammoniakkoelinstallatie. Van transport van gevaarlijke stoffen over het spoor of over het water is geen sprake. Wel vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats over de weg en via ondergrondse buisleidingen (aardgas onder hoge druk). Naar huidige inzichten komen in Berkelland geen onaanvaardbare situaties op het gebied van externe veiligheid voor.

De Beleidsvisie externe veiligheid behandelt verschillende normen voor het werken met en het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Daarnaast komen zaken als de beheersbaarheid en bestrijdbaarheid van ongevallen met gevaarlijke stoffen aan de orde. In de beleidsvisie zijn ambitieniveaus onderscheiden die aansluiten bij verschillende gebiedstypen (woonwijken, bedrijventerreinen, buitengebied, etc.). Zo staat voor woonwijken veiligheid hoog in het vaandel, terwijl bedrijventerreinen ruimte blijven houden voor bedrijfsontwikkeling. Ook daar gelden echter de wettelijke veiligheidsnormen, zodat het minimale veiligheidsniveau niet in het geding komt.

Uit de inspraakreacties zijn enkele zaken naar voren gekomen die tot kleine aanpassingen van de beleidsvisie hebben geleid. Zo zijn nu ook de vuurwerkverkooppunten opgenomen in de lijst met risicovolle bedrijven. Dit ondanks het feit dat risico's bij deze bedrijven bijna te verwaarlozen zijn. Omdat mensen vuurwerkopslagen in hun beleving wel als risicovol zien, is er nu voor gekozen om deze op te nemen. Verder is een aanvullende voorwaarde opgenomen voor woningen in dunbevolkt gebied en zijn de in acht te nemen afstanden voor LPG-tankstations aangevuld met de afstanden voor bestaande situaties (saneringsafstanden).

Voor het overige is de beleidsvisie niet gewijzigd ten opzichte van het concept. Wel is van de inspraakreacties een verslag gemaakt. Om onduidelijkheden weg te nemen zijn in dit verslag alle reacties van commentaar voorzien. Dit verslag is verzonden naar insprekers, andere belanghebbenden en de gemeenteraad. De gemeenteraad wordt nu voorgesteld om de beleidsvisie vast te stellen.


---



Gemeente Berkelland