Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen van de M. van Ditmarsch (CDA fractie), mede namens mw. N. Schipper (Groenlinks) en de heer W. Rietkerk van de Christen Unie over de subsidieverstrekking aan vrijwilligersorganisaties.

De raad heeft bij de begrotingsbehandeling 2008 het inmiddels zeer bekende amendement 2000/45 'Maak ruimte voor het particuliere initiatief' aangenomen. Immers, de Raad en gelukkig ook het college zijn van opvatting dat dergelijke initiatieven vaak zeer effectief zijn en een bereik hebben onder groepen mensen die het regulier welzijnswerk vaak moeilijker kan bereiken en die daarom een gat in het reguliere welzijn-, jeugd en veiligheidswerk oplossen. Met de nodige moeite heeft het college het afgelopen jaar amendement 45 uitgevoerd en wel met een overbruggingskrediet in 2008 waar passend voor de in dit amendement opgenomen organisaties .

In het kader van het toekomstig WMO beleid voor 2009 - 2012 heeft het college dit najaar een open uitnodiging nieuwe initiatieven lopen waar ook de in amendement 45 genoemde organisaties op in konden schrijven. Die hebben dat ook gedaan. Gebleken is echter dat de resultaten pas in deze maand december bekend zullen zijn. Reden voor de Raad bij de begroting 2009 de motie 2008/M46 in te dienen die door het college overgenomen is. Daarin wordt uitgesproken de in amendement 45 genoemde succesvolle maatschappelijke initiatieven en projecten niet te laten bungelen. En uiterlijk 1 december 2008 hen hierover helderheid te verschaffen. Welnu dat is niet gebeurd, meer dan de mondelinge mededelingen 'het komt wel goed'! Genoemde organisaties verkeren nu nog steeds in grote onzekerheid en hebben in de personele en financiële sfeer al maatregelen moeten treffen. Ook in de laatste vergadering van de commissie Mens en Samenleving zijn hierover vragen gesteld. Het college onderkende de zorg dat bijvoorbeeld huren opgezegd moeten worden en organisaties pas in het voorjaar 2009 een doorstart zouden kunnen maken, gaf aan hen zekerheid te verschaffen, bijvoorbeeld in de vorm van een overbrugging en zei voortvarend te willen handelen. Nu blijkt recent dat die organisaties pas in februari of maart 2009, als er een positieve beschikking is, die zekerheid krijgen zonder vooraf een schriftelijke bevestiging van enigerlei vorm van overbrugging. Sterker, een externe adviescommissie wordt nu ingesteld die ook de aanvragen van de amendement 45 organisaties gaat beoordelen. Voor de amendement 45 organisaties en ook voor ons een nieuw fenomeen. Een en ander lijkt ons in te druisen tegen de geest van Motie 2008/46 en de nadien gemaakte afspraken en uitspraken van de wethouder.


1. Herkent het college zich in de door ons geschetste gang van zaken. Zo ja, kan hier dan nog gesproken worden van behoorlijk bestuur.


2. Is het college het met ons eens dat juist ook hier de gemeentelijke servicenormen van toepassing zouden moeten zijn en wel in ieder geval naar de geest.


3. Wil het college nog voor de kerstdagen de organisaties geruststellen door een vorm van garantie voor overbrugging van de periode tot het voorjaar 2009 te geven als de aanvragen op de open uitnodiging beoordeeld zijn.

---- --