Ingezonden persbericht


Persbericht

16 december 2008

Amateurkunst krijgt steuntje in de rug

Verenigingsscan helpt bij ledenwerving en vinden van financiers

Overal in Nederland lopen amateurkunstverenigingen aan tegen vraagstukken op het terrein van ledenwerving en -activering, visie en beleid, bestuur en aanpak en financiën. Om deze verenigingen te helpen hebben MOVISIE en Kunstfactor het initiatief genomen deze organisaties te ondersteunen. Met behulp van de gratis te downloaden Verenigingsscan kunnen de verenigingen concreet aan de slag met de vernieuwing en versterking van hun organisatie.

Diagnose

Amateurkunstverenigingen zijn overal te vinden. Denk aan de lokale toneel-vereniging, het harmonieorkest of een dansgezelschap. Amateurkunstverenigingen worden meestal 'gerund' door actieve leden die zich vrijwillig inzetten voor hun vereniging. Voldoende (actieve) leden, geld en middelen zijn cruciale factoren om te overleven. Met de nieuwe Verenigingsscan hebben de amateurkunst-verenigingen een 'diagnose-instrument' in handen om de sterkte en zwaktes van hun vereniging in beeld te brengen.

Verbeterplan

Deze 'diagnose' biedt aanknopingspunten voor een concreet verbeterplan. De Verenigingsscan helpt de verenigingen om prioriteiten te stellen. De scan geeft praktische tips die verenigingen kunnen gebruiken om verbeteringen in hun organisatie te realiseren. De Verenigingsscan geeft daarmee het 'vernieuwen en versterken van de organisatie' daadwerkelijk handen en voeten.

Gratis downloaden

De Verenigingsscan is gratis te downloaden op de website van MOVISIE en Kunstfactor. Het is een praktische uitwerking van de publicatie Stuurmanskunst van Kunstfactor en De vereniging op survival van MOVISIE, die een aantal overlevingsstrategieën biedt voor verenigingen die worstelen met onder meer een afnemende ledenband.

Initiatiefnemers

De verenigingsscan is een initiatief van MOVISIE en Kunstfactor. MOVISIE is het kennisinstituut dat participatie en zelfredzaamheid van burgers wil bevorderen. Daartoe ondersteunt zij burgerinitiatieven, vrijwilligersorganisaties en professionele organisaties. Kunstfactor is het landelijk sectorinstituut amateurkunst en is gesprekspartner voor overheden, beleidsmakers en opinievormers. Zij legt verbindingen binnen en buiten de sector amateurkunst, nationaal en internationaal.