Gemeente Winterswijk


Hamelandgemeenten benoemen leden Wsw-Raad

18 december 2008

Winterswijk - Mensen die door een arbeidsbeperking zijn aangewezen op werk in de sociale werkvoorziening, krijgen inspraak in het beleid dat de gemeente voor hen maakt. De gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk - samen verantwoordelijk voor de sociale werkvoorzieningsorganisatie Hameland - hebben besloten daarvoor een regionale Wsw-Raad in te stellen.

Alle gemeenten krijgen van het Rijk subsidie om werk te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Zij mogen zelf weten hoe zij dit doen, als zij maar zorgen dat zij voldoen aan de taakstelling die het Rijk als voorwaarde aan die subsidie verbindt. De hoogte van de subsidie geeft aan hoeveel arbeidsplaatsen een gemeente moet realiseren. De gemeenten maken zelf het beleid. De gewijzigde Wet sociale werkvoorziening verplicht gemeenten om Wsw-ers inspraak te geven in het maken van dat beleid. Elke gemeente kan dat apart doen. Maar als gemeenten samen een werkvoorzieningsorganisatie hebben ingesteld, moet het beleid wel zo veel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Anders wordt het voor die uitvoeringsorganisatie wel heel moeilijk om het werk goed te doen. Daarom is er voor gekozen een regionale Wsw-Raad in te stellen, die aan alle vijf gemeenten (hetzelfde) advies uitbrengt.

Installatie Wsw-raad
In oktober 2008 is aan alle mensen die bij Hameland werken of nog op de wachtlijst staan voor werk bij Hameland, gevraagd of zij belangstelling hadden om in de regionale Wsw-Raad zitting te nemen. Vijfentwintig mensen meldden zich aan. Uiteindelijk hebben twintig mensen de vier door de gemeenten georganiseerde workshops gevolgd, waarin zij wegwijs werden gemaakt in wat er van een Wsw-Raad wordt verwacht. Op woensdag 3 december 2008 moest er gekozen worden wie er uiteindelijk in de raad zou komen. Per gemeente konden twee personen worden benoemd. De helft van de deelnemers moest dus afvallen, wat voor sommigen een grote teleurstelling was. De gekozen leden worden benoemd door de colleges van burgemeester en wethouders van de vijf gemeenten. Installatie van de Wsw-Raad vindt plaats op vrijdag 19 december a.s. Daarbij zijn ook een aantal van de verantwoordelijke wethouders aanwezig.