Geen einde bodemdaling na stopzetting gaswinning


FRANEKERADEEL, 20081218 -- In augustus dit jaar zijn weer bodemdalingmetingen verricht in NW-Friesland. Sinds de stopzetting van de gaswinning bij Franeker wordt de bodemdaling ook continue gevolgd met GPS. Boven de zoutwinning ten zuiden van Sexbierum is de bodem 33 cm gedaald, boven die ten oosten van Sexbierum van 13,5 cm. Boven het gasveld ten westen van Franeker is de bodemdaling opgelopen tot 24 cm. Stopzetting van de gaswinning in juli dit jaar heeft nog geen merkbare invloed op de bodemdalingsnelheid gehad. Het rapport `Bodemdaling NW-Friesland 1976-2008' is te vinden op www.waddenzee.nl.

Boven de zoutwinning ten zuiden van Sexbierum is de bodem 33 cm gedaald, boven die ten oosten van Sexbierum 13,5 cm. De bodemdaling boven het gasveld ten westen van Franeker is opgelopen tot 24 cm. De scheefstelling bereikt een maximum van 16,5 cm per km bij Pietersbierum. Het volume van de bodemdaling in noordwest Friesland sinds het begin van de eerste winning in 1988 bedraagt 4,9 miljoen m3.
De metingen geven geen aanwijzingen voor bodemdaling anders dan door gas- en zoutwinning.
Zoutwinning uit de BAS1 en 2 putten veroorzaakte 32 cm bodemdaling in de Rietpolder ten zuiden van Sexbierum. Na 2004 is de winning uit deze putten minimaal geweest. De dalingsnelheid bedraagt nog maar 0,3 cm per jaar. Het volume van deze dalingcomponent neemt desondanks nog toe met 90.000 m3 per jaar.
Bodemdaling door zoutwinning uit de BAS3 put bedraagt 8 cm ten oosten van Sexbierum. Deze neemt toe met 1,0 cm per jaar, het dalingsvolume met 90.000 m3 per jaar.
Inmiddels ligt het zwaartepunt van de zoutwinning bij de BAS4 put, in een gebied dat niet bij de laatste metingen betrokken was.
Gaswinning uit het Harlingen gasveld veroorzaakte 22 cm bodemdaling ten westen van Franeker. Deze daling neemt toe met 1,9 cm per jaar. GPS metingen hebben nog geen significante afname van de bodemdalingsnelheid na het stilleggen van de productie te zien gegeven, een indicatie dat er nog flink wat bodemdaling in de pijplijn zit. Het volume van de bodemdaling groeit met 150.000 m3 per jaar. In de periode 1993-2001 deden zich onregelmatigheden in de ontwikkeling voor. Deze kunnen het onderzoek naar de oorzaak van de onverwacht snelle daling na 1996 mogelijk op het juiste spoor zetten.





ingezonden persbericht