Ingezonden persbericht

"It's all about services"

P E R S B E R I C H T

Almere, 17 december 2008 Dienstverlenende bedrijven zijn minstens net zo innovatief als technologisch georiënteerde ondernemingen. Ze noemen hun vernieuwing echter geen innovatie, maar Business Development of marketing. De noodzaak om permanent naar nieuwe diensten op zoek te zijn
is in de Nederlandse economie van groot belang: 70% van ons BNP komt uit de dienstensector. Dat stelt Prof. dr. ir. Bart Nieuwenhuis bij de opening van het nationale centrum voor Diensteninnovatie ExSer.

ExSer is opgericht om dienstverleners te helpen beter te innoveren en daarin samen te werken met elkaar en met de wetenschap. De huidige economische crisis laat zien dat de financiële sector zichzelf moet 'heruitvinden'. "En ook bedrijven als TomTom zijn nu niet bezig met het zoveelste kastje, maar met de diensten die via dat kastje geleverd kunnen worden." Rijkswaterstaat beloonde het bedrijf gisteren met de A naar Beterprijs. "De prijs ging naar file-informatie en dat is dienstverlening", aldus Nieuwenhuis.

Veel Nederlandse ondernemingen zijn bezig nieuwe bruggen te slaan naar dienstverlening. Dat geldt voor een producent als Océ, die geen printers levert maar 'document management'. Of een scheepsbouwer als Damen, die naast schepen ook de know how levert om ze elders in de wereld in elkaar te zetten. Of een zorgverzekeraar als Agis die liever spreekt over zorgregie dan over het elektronisch patiëntendossier. De patiënt is uiteindelijk geïnteresseerd in afstemming tussen zijn zorgverleners, niet in de bestanden met zijn gegevens. Technologie is een noodzakelijke voorwaarde, maar het eindproduct is veelal een dienst.

Nederland zelf is als land een dienstverlener bij uitstek. "We bouwen fysiek een Maasvlakte, maar wat we de wereld bieden is een Mainport waarmee we goederen over de planeet verplaatsen".

ExSer gaat van start met financiële steun van het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Minister Maria van der Hoeven opent morgen in Almere het Centrum voor Diensteninnovatie.

Nadere informatie voor de pers:
Herman Nieuwenhuis
06 53 58 60 57

Conferentie
ter gelegenheid van de
lancering van ExSer,
centrum voor diensteninnovatie
Almere

Donderdag 18 december 2008
van 12:00 tot 18:00 uur