Ingezonden persbericht

Euroshareholders eist aftreden van Belgische premier

=> Fortis omvormen tot verzekeringsconcern

Euroshareholders, de pan-Europese organisatie van aandeelhoudersverenigingen, eist het aftreden van de Belgische premier Yves Leterme, vanwege onacceptabele druk en beïnvloeding van de gerechtelijke instanties in het Fortis dossier. Euroshareholders vertegenwoordigt ruim 15.000 gedupeerde beleggers en was verzoekende partij bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Uit de brief van Leterme aan Minister van Justitie Vandeurzen en de brief van voorzitter van het Hof van Cassatie Londers, blijkt duidelijk dat het kabinet ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend op het gerecht en dat daarbij de scheiding der machten (de wetgevende en rechterlijke macht) niet in acht is genomen. Stuitend is dat Leterme zich dat - blijkens de toonzetting van zijn brief - zelf niet realiseert.

Voor Euroshareholders zijn de gedragingen van (het kabinet van) Leterme de zoveelste misstap in het Fortis-dossier. Eerder zette de regering Leterme het Fortis-bestuur onder ongeoorloofde druk om akkoord te gaan met de verkoop aan BNP Paribas, werden aandeelhoudersrechten (op goedkeuring van majeure transacties) genegeerd, werd een ondeugdelijke (en discriminerende) compensatieregeling ontworpen en werd een defensieve strategie gevoerd in plaats van een poging te ondernemen om een oplossing te vinden.

In de huidige situatie verkeert Fortis in een chaotische situatie:
* de transacties van 3, 5 en 6 oktober zijn voor 65 dagen bevroren
* BNP Paribas dreigt af te zien van de verkoop van de Fortis-delen
* Van de vijf voorgestelde bestuursleden (BAVA van 1 en 2 december) kregen slechts 2 bestuurders de vereiste meerderheid van stemmen, waardoor het oude bestuur voorlopig blijft zitten.
* de Belgische regering heeft daarbij belangrijke (procedurele) fouten gemaakt en daarmee aan de chaos bijgedragen.

In de huidige situatie is van belang dat volledige openheid wordt gegeven ten aanzien van de transacties met de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse Staat en BNP Paribas, dat de onderliggende contracten worden openbaar gemaakt. Er dient duidelijkheid te worden verschaft over de opschortende en ontbindende voorwaarden die in de contracten zijn opgenomen, alsmede in mogelijke boeteclausules en break-up fees.

Tevens dient een overleg te worden gestart tussen partijen om te onderzoeken of een oplossing kan worden gevonden voor de huidige impasse, waarbij recht wordt gedaan aan de gerechtvaardigde (economische) belangen van de Fortis-aandeelhouders.

Gezien het feit dat het Fortis bestuur heeft verklaard dat de verzekeringsactiviteiten (België, Nederland en Internationaal) geen problemen kennen en niet hadden behoeven te worden verkocht, zou een mogelijke oplossing zijn om wel de bankactiviteiten te verkopen en Fortis te laten voortbestaan als verzekeringsconcern.

Euroshareholders is verheugd dat het door haar medio oktober genomen initiatief om Fortis-belangenbehartigers te verenigen navolging heeft gevonden. Ook Euroshareholders is bereid om constructief aan onderhandelingen en een oplossing voor de huidige situatie bij te dragen.

Euroshareholders

Peter Paul de Vries, voorzitter