Gemeente Den Haag

Extra stimulans voor woningen boven winkels in binnenstad Het actiegebied voor het realiseren van woningen boven winkels in de binnenstad wordt uitgebreid met de Lange en Korte Poten en de Venestraat. De subsidie per woning gaat daar omhoog.

Burgemeester en wethouders van Den Haag nemen deze maatregelen om het stimuleringsgebied voor wonen boven winkels in de binnenstad een extra impuls te geven. Het aantal gerealiseerde woningen blijft namelijk achter. De nieuwe aanpak moet zich in 2009 bewijzen.

Bij het aflopen van het pilot-project blijkt het gemeentelijk beleid om in de Haagse binnenstad woningen boven winkels te realiseren onvoldoende vruchten af te werpen. In totaal werden in het actiegebied zes woningen boven winkels gerealiseerd, terwijl de doelstelling voor de afgelopen vijf jaar 20 tot 30 woningen was. De versnipperde eigendomssituatie, de relatief hoge opbrengsten van winkelruimte en de beperkte mogelijkheden om opgangen tot de woningen te realiseren, bemoeilijken dit. Ook blijken de retailbeleggers weinig affiniteit te hebben met het exploiteren van woningen in hun panden. In de aanloopstraten naar de binnenstad worden overigens betere resultaten geboekt. Door particulier initiatief zijn daar inmiddels zon honderd woningen boven winkels gerealiseerd. Reden voor Ben W om het project in de binnenstad een extra impuls te geven.

15 woningen in 2009 realiseren
Het actiegebied Spuistraat/Vlamingstraat wordt uitgebreid met de Lange en Korte Poten en de Venestraat. In het actiegebied gaat de subsidie per woning omhoog van 20.000 naar 40.000. Als in 2009 15 woningen boven winkels in de binnenstad gerealiseerd worden, vindt de gemeente de aanpak geslaagd en zal de regeling worden voortgezet.